Jak imunitet: Najbolji saborac protiv bolesti

Imunitet

Od malih nogu slušamo kako „zdravlje na usta ulazi“. Majke i bake nas jure sa tanjirima punim hrane i govore koliko je bitno da se hranimo „na kašiku“.

Lekari nas stalno savetuju i govore koliko je bitno da izgradimo jak imunitet, jer naše telo će nam pomoći bolje od svih lekova u borbi sa raznim virusima.

Šta je to imunitet?

Imunitet je odbrambeni mehanizam svakog organizma. On je tu kako bi se borio protiv virusa, infekcija, štetnih molekula i slično. Imunitet može biti urođeni i stečeni. Sa urođenim se rađamo, on je uvek „u pripravnosti“, čak i kada u telu nema izazivača bolesti. Stečeni imunitet predstavljaju bela krvna zrnca koja proizvođenjem antitela eliminišu nepoželjne posetioce iz organizma. Jedan od načina da se pokrene stečeni imunitet jeste vakcinacija.

Simptomi slabog imuniteta

Kada se imunitet stvori jako je bitno očuvati ga. Najbolji način za to je zdrav način života. On podrazumeva zdravu ishranu, fizičku aktivnost, izbegavanje cigareta alkohola i stresa. Nažalost, vreme u kojem živimo zahteva brzinu, svi su okruženi stresom i često nemaju vremena da vode računa o zdravoj ishrani i vežbanju. U takvim situacijama naše telo više ne može da se bori i imunitet slabi. Neki od znakova su hronični umor, česte virusne infekcije i alergije.

Kada primetite da Vaš imunitet slabi treba da krenete u misiju spasavanja. Prvi korak koji treba da preduzmete jeste da se dobro naspavate, jer ćete onda imati snage i energije. Onda se posvetite fizičkim aktivnostima i zdravoj ishrani. Jako je važno da vodite računa o higijeni, jer se na taj način rešavate neželjenih bakterija i virusa koji bi da uđu u Vaš organizam.

Pomoć prirode

Priroda nam je dala dosta namirnica koje su odlične u borbi protiv virusa i koje čuvaju naš imunitet.

Beli luk koji u sebi sadrži alicin nadaleko je poznat po svojim dobrim svojstvima, ako Vas loš miris odbija uzimajte ga kao tabletu. Progutajte ga sa malo vode, benefiti neće izostati. Sveže voće i povrće obiluje vitaminima, i zato je preporuka svakog stručnjaka.
Vitamin C potražite u limunu, jer je to prva stvar koju će Vam lekar reći kada se razbolite- unosite vitamin C u organizam.

Spanać je poznat zahvaljujući Popaju, a ako Vam to nije dovoljno da počnete da ga konzumirate, znajte da obiluje vitaminima A, E, B1, B2, B9 kao i mineralima.
Čaj od đumbira u kombinaciji sa medom, odličan je napitak koji donosi mnogo dobrobiti Vašem organizmu.

Suplementi kao ispomoć

Pored namirnica iz prirode, pomoć možete potražiti i u suplementima. Vitamin C od 500 milgrama u kombinacji sa cinkom čini odličnu odbranu od alergija. Cink je zaslužan za očuvaje respiratornih organa, dok vitamin C jača imuni sistem. Kalcijum će čuvati Vaše kosti i zube, a magnezijum će se pobrinuti za dobru cirkulaciju. Kompleks vitamina B bitan je jer reguliše nivo šećera u krvi, sprečava kardiovaskularna oboljenja, utiče na raspoloženje i pojačava kognitivnu funkciju.

Zdravlje je najbitnije, to se, nažalost, shvati tek onda kada ga izbubimo. Zbog toga vodite računa o sebi, slušajte svoje telo i čuvajte se.

Autor: N.M

Dostava hrane u Nišu