7 vrsta cveća koje možete posejati u proleće

Cvet monarda Foto: Pixabay

Uzgajanje cveća iz semena je izuzetno lep proces i može vam za kratak period ulepšati prostor koloritom brzorastućih jednogodišnjih biljaka, kao i prelepih cvetova višegodišnjih biljaka koje će vam se vraćati iz godine u godinu.

Jedna od prednosti za setvu jednogodišnjeg cveća je raznolikost koju pruža. Jednogodišnje puzavice kao što je Kanarinac (Tropaeolum peregrinum) i Ladolež (Ipomoea lobata) mogu se koristiti za kreiranje fantastičnog izgleda prostora, dok se Čokoladni kosmos i različite vrste maka mogu sejati kako bi se formirale zelene površine ili livade.

Pogledajte sedam vrsta cveća koja možete posejati u aprilu, da bi vam procvetali na leto i jesen.

Angelica gigas

Ovo veličanstveno višegodišnje cveće je najbolje kada treba da se pruži visina na obodima zelenih površina. Posejte ih od marta do maja i imaćete prelepe prirodne suncobrane od maja do septembra, koji će celog leta biti prekriveni pčelama i leptirima. Od maja meseca nadalje možete da probate da zasadite vrstu Angelica arhangelica.

Ukrasni duvan

Ova biljka ima zavodljiv miris, koji je posebno izražen noću. Posejte ukrasni duvan u martu i aprilu, a zatim zasadite nadomak dela bašte u kojem provodite vreme, kako biste uživali u njegovom mirisu tokom toplih letnjih večeri. Nicotiana sylvestris ima elegantno, opušteno cveće, dok je ono Nicotiana Alata atraktivne boje terakote.

Kosmos

Kosmos dolazi u predivnom nizu boja i oblika, uključujući mirisni čokoladni kosmos (Cosmos atrosanguineus) i mnoge sorte Cosmos bipinnatus.

Polje maka Foto: Pixabay

Makovi

Ova vrsta cveća uključuje narandžaste kalifornijske makove (Eschscholzia californica), kukuruzne makove (Papaver rhoeas) i veće opijumske makove (Papaver somniferum). Sve se mogu zasejati od marta do maja, a cvetaju u leto i jesen.

Lagurus – Zečiji repić

Poznata kao Zečji repići žuti, ova lepršava trava odlično se slaže uz drugo jednogodišnje i višegodišnje cveće, baš kao što je Verbena (bonariensis), koja se takođe može sejati u toku aprila. Lagurus ovatus posejte u zatvorenom prostoru, u saksije ili ležišta na toplom mestu. Alternativno, seme cveća posejte napolju od aprila nadalje, na mestu gde želite da procveta.

Monarda

Ovo spektakularno višegodišnje cveće za dvorište, može se sejati od kasne zime do proleća, na površini dobrog semenskog komposta. Održavajte zemljište vlažnim, a zatim prekrijte seme da se zaustavi njegovo isušivanje. Posadite sadnice kada su dovoljno velike, a zatim ih uzgajajte na mestu na kom ima puno sunca ili je u delimičnoj hladovini.

Ladolež

Ova živahna jednogodišnja puzavica (Ipomoea lobata), učiniće vaš prostor šarenolikim tokom letnjih meseci, proizvodeći nizove vatreno crvenih i žutih cvetova, koji izgledaju fantastično. Možete ga posejati od marta do maja, a zatim uzgajajte nakon poslednjih mrazeva.

Izvor: Agromedia.rs

Global Digital Clinik