Turističke atrakcije

TVRĐAVA – Niška tvrđava, simbol grada, smeštena je u samom centru na obali reke Nišave i predstavlja jedno od najočuvanijih i najlepših osmanlijskih vojnih zdanja na srednjem Balkanu. 

Tvrđava u Nišu; Foto: Turistička oranizacija Niša
Tvrđava u Nišu; Foto: Turistička oranizacija Niša

ĆELE KULA – Jedinstven spomenik na svetu – kula od ljudskih lobanja  koja je sagrađena nakon bitke za oslobođenje Niša od osmanlijske vojske 1809. godine.

Ćele kula u Nišu; Foto: Turistička organizacija Niša
Ćele kula u Nišu; Foto: Turistička organizacija Niša

MEDIJANA – Medijana je jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Srbiji iz doba kasne antike (III i IV vek). Građena je tokom vladavine cara Konstantina Velikog i njegovih naslednika. 

Medijana; Foto: Turistička organizacija Niša
Medijana; Foto: Turistička organizacija Niša

BUBANJ – Memorijalni park Bubanj nalazi se jugozapadno od centra grada na pošumljenom uzvišenju zvanom Bubanj. Tokom II svetskog rata ovo mesto je bilo jedno od najvećih stratišta na području Jugoslavije.

Spomen park Bubanj; Foto: Turistička organizacija Niša
Spomen park Bubanj; Foto: Turistička organizacija Niša

SPOMENIK NA ČEGRU – Spomenik na Čegru Na brdu Čegar, nadomak Niša, na mestu gde se odvijala čuvena bitka iz Prvog srpskog ustanka nalazi se spomenik podignut u znak sećanja na hrabre vojnike i njihovog komandanta Stevana Sinđelića, koji su poginuli na ovom mestu.

Spomenik na Čegru; Foto: Turistička organizacija Niša
Spomenik na Čegru; Foto: Turistička organizacija Niša

KONCENTRACIONI LOGOR CRVENI KRST – Jedan od malobrojnih sačuvanih nacističkih logora u Evropi, koji i danas svedoči o stradanju srpskog, romskog i jevrejskog stanovništva tokom nemačke okupacije Niša (1941-1944).

Koncentracioni logor na Crvenom krstu; Foto: Turistička organizacija Niša
Koncentracioni logor na Crvenom krstu; Foto: Turistička organizacija Niša

KAZANDŽIJSKO SOKAČE – Kazandžijsko sokače se nalazi u Kopitarevoj ulici i predstavlja jedini očuvani deo stare niške čaršije. Prema urbanističkom planu iz 1878. godine na tom prostoru nalazila se zanatska mahala. Kako je među zanatlijama u ovoj ulici najrazvijeniji bio kazandžijski zanat, tako i ulica u narodu postaje poznata kao Kazandžijsko sokače. Poslednje kazandžijske radnje zatvorene su devedesetih godina prošlog veka. Danas je tu veliki broj ugostiteljskih objekata i pešačka zona. Nezaobilazan je deo turističke ponude grada.

Kazandžijsko sokače u Nišu, Foto: Turistička organizacija Niša
Kazandžijsko sokače u Nišu, Foto: Turistička organizacija Niša

SIĆEVAČKA KLISURA

Sićevačka klisura je impozantan deo kanjona reke Nišave, koji se nalazi na putu prema Sofiji, 14km od Niša.

Sićevačka klisura, Foto: Turistička organizacija Niša
Sićevačka klisura, Foto: Turistička organizacija Niša

JELAŠNIČKA KLISURA

Jelašnička klisura je pravi raritet prirode koji se nalazi na 15 km od grada i 3 km od Niške Banje. Smeštena  je između sela Jelašnica i Čukljenik. Iako po veličini mala, dužine 2 km, proglašena je specijalnim rezervatom prirode zbog neobičnih biljnih vrsta i prirodnih lepota. U delu klisure pod nazivom Potkapina nalazi se mesto za kampovanje i izlete, a preko puta je prirodna stena za free climbing.

Jelašnička klisura, Foto: Turistička organizacija Niša
Jelašnička klisura, Foto: Turistička organizacija Niša

KAFANA – Kada dođe vreme za ručak, svaki Nišlija ne samo da će vam  preporučiti svoju omiljenu kafanu, već će vas tamo i odvesti. Samo da znate da se iz niške kafane ne izlazi tako lako i zato treba imati na umu nekoliko stvari:

  • Početak je „žestok“i kreće sa rakijom. Čak i ako niste ljubitelj ovog alkoholnog napitka, ubedljivi domaćini će vas sigurno naterati da ga barem probate. 
  • Ne preterujte sa hladnim predjelom, jer vas posle njega čeka toplo predjelo, a posle toplog čeka vas čorbica, glavno jelo, desert, kafa i uz sve to mnogo pića .

NOĆNI ŽIVOT – „Merak nema cenu“ izreka je koja najbolje oslikava temperament i duh Nišlija kad je provod u pitanju. To znači da su Nišlije uvek spremne da ostave poslednji dinar u kafani i dočekaju zoru ako ih ponese dobra muzika, društvo, piće i atmosfera. Provod u Nišu predstavlja jedinstven doživljaj koji će te prepričavati godinama i zato nemojte da ga propustite!

Niška kuhinja predstavlja neobičan spoj srpskih tradicionalnih jela i brojnih uticaja, uglavnom nasleđenih sa Istoka.

BUREK: Jedan od najpoznatijih „istočnjačkih specijaliteta“ koji se odomaćio na ovim prostorima je burek. Priča o bureku počinje 1498. godine, kada je carigradski pekar Mehmed Oglu,  boraveći u Nišu, prvi put napravio okrugli burek u tepsiji.  Danas je burek omiljeni doručak koji Nišlije preporučuju i kao lek nakon duge noći u kafani.

RAKIJE: dunjevača, šljivovica, jabukovača, kajsijevača, lincura.

HLADNO PREDJELO ILI MEZE: urnebes, paprike u pavlaci, pihtije, beli sir, goveđa pršuta. 

TOPLO PREDJELO: belmuž, proja, sukana gibanica, pohovana paprika, pohovani mozak, pohovani škembići, teleća glava, teleći repovi, pasulj, niška kavurma, jagnjeće sarmice , sarmice od vinovog lista.

ČORBICE: teleća, jagnjeća ili škembe čorba.

SPECIJALITETI SA ROŠTILJA: ćevapčići, gurmanska pljeskavica u skrami, dimljena crevca, carski ražnjić, dimljena vešalica, punjena vešalica, pileći ražnjić sa slaninom,  džigerica u skrami, mesni uštipci, rebarca na kajmaku.

JELA IZ ZEMLJANIH POSUDA: svadbarski kupus, goveđi gulaš, čorbast pasulj sa rebarcima, punjene paprike i sarme.

DESERTI:  orasnice, adžijin mezetluk (sladoled sa suvim i orašastim voćem), baklava, tulumba.