Đumbir: Vitaminska bomba za zimsko dobro jutro

Đumbir
Đumbir; Foto: Pixabay

Jak imunitet – to je otpornost organizma na različite bolesti, pa samim tim i dobro zdravlje. Iako je u našim apotekama svakodnevno sve više preparata za jačanje imuniteta – narodni lekovi ne gube svoju popularnost.

 

Đumbir je od davnina poznat kao izuzetno zdravo voće koje leči od artitisa, hemoroida, daje organizmu energiju, ali je i najbolje sredstvo za ojačavanje imuniteta.

Predlažemo da napravite sirup od đumbira za snažan imunitet.

Đumbir u ishrani se uglavnom koristi svež, sitno seckan ili rendan. Budući da je u većim količinama ljut i karakteristične arome, najbolje je da se upotrebljava kao začin u salatama.

Na organizam đumbir deluje tako što snažno ubrzava cirkulaciju i samim tim podstiče razmenu materija. Diuretički efekat i preznojavanje koje izaziva pogodno deluju na detoksikaciju tela i borbu protiv virusa.

Stručnjaci za ishranu tvrde da đumbir pomaže i u slučaju otoka i grčeva, smiruje kašalj, poboljšava pamćenje i podiže energiju.

Đumbir, takođe, snižava vrednosti holesterola u krvi i povećava broj i pokretljivost spermatozoida.

Priprema za sirup od đumbira

Koren đumbira oljuštite i izrendajte, dodajte šećer, sipajte vodu i dobro promešajte. Zatim nacedite limun, promešajte, sipajte u 3-4 flaše i čuvajte u frižideru. Sirup pijte razblažen vodom u razmeri po želji. Ako dodate kockice leda i listiće nane, to će vam postati omiljen letnji napitak.

Sastojci:

400 g đumbira

1 kg šećera

1,5 kg limuna

2 l vode

Global Digital Clinik