Kako Postaviti Žičanu Ogradu?

Veštačka Živa Ograda

Postavljanje žičane ograde može biti pristupačan i efikasan način da obezbedite svoje dvorište, zaštitite kućne ljubimce ili stvorite granicu između vaše imovine i suseda. Evo koraka koji će vam pomoći da uspešno postavite žičanu ogradu:

 1. Planiranje: Pre nego što započnete instalaciju, pažljivo planirajte gde želite postaviti ogradu. Uzmite u obzir granice svoje imovine, lokalne propise i eventualne prepreke kao što su drveće ili postojeći objekti.
 2. Alati i Materijali: Nabavite sve potrebne alate i materijale za postavljanje ograde. To obično uključuje žicu za ogradu, stubove, beton, čekić, klinove, bušilicu, stege, i druge alate za pričvršćivanje.
 3. Postavljanje Stubova: Odaberite mesta za postavljanje stubova duž linije gde će ogradu prolaziti. Stubovi se obično postavljaju svakih 2,4 do 3 metra. Iskopajte rupe za stubove duboko dovoljno da budu stabilni, obično oko 60 cm, i postavite ih vertikalno. Zatim ih učvrstite betonom tako da ostanu čvrsti.
 4. Postavljanje Žice: Provucite žicu kroz oči na vrhu svakog stuba. Prvu žicu postavite otprilike 15 cm iznad tla kako biste sprečili životinje da kopaju ispod ograde. Zatim postavite dodatne žice na razmacima od oko 30 cm. Žicu možete pričvrstiti uz pomoć stege za žicu.
 5. Podešavanje Napetosti: Ograde treba da budu čvrste i napete kako bi bile efikasne. Upotrebite stege za podešavanje napetosti da biste osigurali da je svaka žica dovoljno napeta. Prilagodite napetost prema potrebi.
 6. Postavljanje Kapija: Ako želite kapiju u ogradi, postavite je koristeći odgovarajuće okovke i šarke. Uverite se da je kapija dovoljno čvrsto pričvršćena za stubove i da se lako može otvarati i zatvarati.
 7. Testiranje i Finalni Dodiri: Pre nego što završite postavljanje, proverite sve žice, stubove i kapije kako biste bili sigurni da su dobro postavljeni i čvrsti. Dodajte eventualne finalne dodire kako biste osigurali funkcionalnost i izgled ograde.
 8. Održavanje: Nakon što je ograda postavljena, redovno je pregledajte kako biste se uverili da nema oštećenja ili popuštanja napetosti žice. Održavanje ograde će produžiti njen vek trajanja i efikasnost.

Evo nekoliko mesta gde možete postaviti žičanu ogradu:

 1. Dvorište: Najčešća primena žičane ograde je u dvorištima. Ograda može definisati granice vaše imovine, pružiti privatnost i obezbediti bezbednost za decu i kućne ljubimce. Takođe, može poslužiti kao potpora za penjačice ili viseće baštenske biljke.
 2. Bašta: U bašti, žičane ograde se često koriste za podršku povrću i cveću koje raste uz nju. Ograda može pomoći da se povrće uzdigne sa zemlje, čime se smanjuje rizik od štetnika i bolesti. Takođe može delovati kao zaštita od glodara.
 3. Farma: Na farmama, žičane ograde se često koriste za izdvajanje različitih stada, kao što su krave, ovce ili konji. Ovako se obezbeđuje da životinje ostanu na određenom području i sprečava se mešanje različitih vrsta stoke.
 4. Sportski tereni: Žičane ograde se koriste na sportskim terenima kao granica za fudbalske, košarkaške ili teniske igrališta. Ograda obezbeđuje da lopte ne napuste teren i štiti gledaoce od slučajnih povreda.
 5. Industrijski kompleksi: U industrijskim postrojenjima i skladištima, žičane ograde se koriste za obezbeđenje i zaštitu prostora. Ograda može sprečiti neovlašćeni pristup i zaštititi inventar ili opremu.
 6. Bazen: Žičane ograde se često koriste oko bazena kako bi se obezbedila bezbednost. Ovako se sprečava pristup vodi maloj deci ili kućnim ljubimcima kada nisu pod nadzorom.
 7. Vrtići i škole: Na vrtićima i školama, žičane ograde se koriste kao sigurnosna mera. Ograda obezbeđuje da deca ostanu unutar školskog dvorišta i sprečava pristup nepozvanim osobama.
 8. Komercijalni poslovi: U komercijalnim objektima, žičane ograde se mogu koristiti za obezbeđenje i zaštitu parkirališta, ulaza ili drugih prostora.
 9. Stambene zajednice: Žičane ograde su često prisutne u stambenim zajednicama i stambenim kompleksima radi obezbeđenja granica i privatnosti.
 10. Vojna i sigurnosne svrhe: U vojne i sigurnosne svrhe, žičane ograde se koriste za obezbeđenje i zaštitu vojnih baza, aerodroma i drugih osetljivih lokacija.

Žičane ograde su višenamenske i mogu se prilagoditi različitim potrebama i okruženjima. Pravilno postavljena i održavana žičana ograda može značajno doprineti sigurnosti i funkcionalnosti bilo kog prostora.

Postavljanje žičane ograde može biti izazovan, ali zadovoljavajući projekat koji će vam omogućiti da kontrolišete pristup svom dvorištu ili bašti. Ako niste sigurni u svoje veštine ili ako je vaša ograda komplikovana, razmislite o angažovanju profesionalaca za instalaciju.

Global Digital Clinik