Verovanja čuvarkuće i zašto se fabra u crveno

čuvarkuća

Uskrs je jedan od najradosnijih hrišćasnkih praznika u kojem se slavi radost života i istinska ljubav.

 Za uskršnje praznike vezuju se razni običaji i rituali, a jedan od najvažnijih je farbanje jaja. Boja Uskrsa je crvena, simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv, i običaj u Srbiji je da se prvo jaje farba crvenom bojom. Ovo jaje se naziva “čuvarkuća”, čuva se cele godine i kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane.

Crveno jaje ili čuvarkuća je univerzalni simbol uskršnjih praznika svuda u svetu, a mit o postanku sveta iz jaja poznat je kod mnogih starih naroda, poput Egipćana, Indusa, Japanaca, Kinez..

Mitovi i običaji

Kod Srba postoji bezbroj verovanja i običaja u kojima jaje ima važnu ulogu.

Stari običaj i ritual nalazu da se ofarbana čuvarkuća noć pred Uskrs ostavi da prenoći u vodi sa bosiljkom, drenom i biljkom zdravac, a porodica se na Vaskršnje jutro umivala tom vodom da bi svi bili zdravi tokom cele godine, a pogotovo deca.

U Stigu je običaj da žena, kad prvi put vidi malo dete, daruje mu paru „sreće radi“, a jaje „života radi“. Kroz istoriju jaje je uvek predstavljalo nešto misteriozno, magično i lekovito. U paganskim vremenima jaje je bilo simbol ponovnog rođenja zemlje posle duge i teške zime.

Prvo obojeno uskršnje jaje stavlja se na počasno mesto u kući.

Čuvarkuća se čuva sve dok se ne oboji novo jaje sledeće godine, jer se za njega veruje da čuva kuću od spoljnih nesreća. Kad se ofarba novi čuvar, stari se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Autor: J.Š

Dostava hrane u Nišu