Izletište Vidrište kod Miljkovca: Legende o skrivenom blagu i netaknuta priroda

izletište vidrište
Foto: Naissus Info

Izletište Vidrište nalazi se oko 20 kilometara od Niša u blizini sela Miljkovac, na teritoriji opštine Crveni krst.

Prelepi prirodni pejzaži koji oduzimaju dah odlikuju izletište Vidrište. S obzirom na to da se nalazi nadomak Niša, idealan je izbor za kratak beg od gradske gužve.

Jedan od izletnika koji je posetio ovo mesto, Vladimir Timotijević, ovo mesto nazvao je „rajem na Toponičkoj reci„. Do Miljkovca se iz pravca Niša brzo stiže, preko Čamurlije, Gornje Toponice, Berčinca i Paljine. Ovaj deo poznat je i po izvoru termalne vode gde su ljudi, samoinicijativno dolazili na kupanje i lečenje u dosta lošim, nesređenim uslovima. Takođe, ovde se nalaze i ostaci vizantijskog utvrđenja „Gradište“, kao i crkva Sv. Nikole, piše on na svom YouTube kanalu.

Ostavljamo vam njegov video kao pozivnicu za posetu ovog mesta.

Legende o skrivenom blagu

Za selo Miljkovac vezuje se legenda o skrivenom blagu. Zapravo, kao i uvek, legenda ima nekoliko. Jedna od njih je da se tu nalazi vizantijsko blago iz 6. veka, druga je da to blago pripada dinastiji Nemanjića. Prema nekim pričama skriveno blago pripada hajducima koji su pljačkali turske vojnike.

Legenda o popu Martinu Himoviću

Prema legendi on se u hajduke odmetnuo nakon što su mu Turci pobili porodicu. Presretao je i robio karavane i trgovce, a blago sakrivao, ostavljajući znakove na mestima gde je sakriveno. S kolena na koleno prenosi se priča da je navodno ostavio i gomilu zapisa u kojima je potanko objasnio gde je blago sakriveno i kako se do njega može doći.

Već godinama oni koje je uhvatila zlatna groznica tragaju za skrivenim blagom.

Meštani Miljkovca pričaju da su mnogi tragači dolazili sa namerom da pronađu staru podzemnu vizantijsku crkvu ispunjenu zlatom, krunama, odorama i dijamantima.

Na lokaciji od nekoliko kvadratnih kilometara, gde se pretpostavlja da bi mogla da se nalazi podzemna crkva, postoji nekoliko zanimljivih istorijskih i turističkih atrakcija.

Tu je „locirano“ rano vizantijsko utvrđenje Gradište, koje je bilo deo odbrambenog sistema rimskog cara Justinijana Prvog (527-565), u čijoj unutrašnjosti se nalazi i ostatak crkve iz tog perioda. Nekoliko stotina metara dalje se nalaze ostaci srednjovekovnog zamka Železnik iz 14. veka.

Krajem 20. veka organizovana najveća potraga za blagom

Naime, na ovim prostorima izvedena je akcija, za koju se pretpostavlja da je bila „u nadležnosti“ države. U samom selu i na okolnim brdima tada je bilo naoružanih grupa, a potragu za blagom je predvodio misteriozni Italijan sa Sicilije Salvatore Antoni Fiandak sa timom speleologa. Za kopanje su se koristile teške inženjerijske mašine i dinamit, a mesto na kome je kopano nazvano je „Jovina jama“, po Jovi Brankoviću, iz Miljkovca, na čijem imanju se kopalo. Prema njegovim rečima, on je policiji prijavio nepoznate ljude koji kopaju na njegovoj zemlji. Tada mu je rečeno da će svaka eventualna šteta biti nadoknađena.

U to vreme, prema pričama meštana, u selu je viđen i Željko Ražnatović Arkan sa svojim ljudima. Kako tvrde posle dve godine iskopavanja iznad sela pojavio se helikopter, koji je dugo „lebdeo“ iznad brda gde se nalazi „Jovina jama“. Da li je i šta helikopter podigao i da li je blago pronađeno ostalo je nepoznato.

Bez obzira na to da li verujete u ove legende, Miljkovac i izletište Vidrište posetite i uživajte u prirodnim lepotama niškog kraja.