Bliži se Uskrs: Ovo su najbolje prirodne boje za farbanje jaja

prirodne boje za farbanje jaja

Bliži se Uskrs te svako od nas razmišlja o metodama koje će koristiti. Mi vam donosimo najbolje prirodne boje za farbanje jaja.

Naravno, jaja možete ofarbati pomoću fabričkih boja, ali zašto to raditi kada na raspolaganju imate prirodne sastojke koji daju identičan rezultat? Verujemo da većinu namirnica koje su potrebne za prirodno farbanje jaja već imate u vašoj kuhinji. Evo i na koji način da napravite prirodne boje za farbanje jaja.

Procedura farbanja je ista za sve boje (osim za poslednju, srebrnu):

U litar vode dodajte dve kašike alkoholnog sirćeta, prokuvajte i dodajte sastojke za boju, smanjite temperaturu i kuvajte pola sata. Dobijenu mešavinu ostavite da se ohladi i procedite pre nego što dodate jaja.

Žuta boja: U ključalu vodu dodajte tri kašike kurkume.

Ružičasta boja: U ključalu vodu dodajte četiri šolje narendane cvekle.

Plava boja: U ključalu vodu dodajte četiri šolje narendanog crvenog ili ljubičastog kupusa. Ako jaja držite pola sata u dobijenoj vodi dobićete crvenkastu boju. Da biste dobili boju kao sa slike, jaja ostavite u vodi preko noći, u frižideru.

Narandžasta boja: U ključalu vodu dodajte četiri šolje ljuske crvenog luka. Kada se jaja kuvaju s ljuskom, dobije se braonkasto-crvena nijansa, a ako želite svetliju narandžastu nijansu, jaja potopite u dobijenu vodu i ostavite ih u frižider preko noći.

Srebrna boja: U litar vode dodajte četiri šolje zaleđenih borovnica. Smesu ostavite da dostigne sobnu temperaturu i procedite. Jaja potopite u dobijenu vodu i ostavite ih u frižider preko noći.

Bonus savet

Ukoliko na pijaci ne pronađete bela jaja, možete ih izbeliti sami. Potrebni su vam alkoholno sirće i voda u odnosu jedan prema jedan. Dakle, jedna čaša vode na jednu čašu sirćeta za tri jajeta. Ukoliko kuvate više jaja, povećajte količinu.

Prelijte jaja sirćetom i vodom da budu potpuno potopljena, pa ih stavite na jaku vatru. Kako se tečnost bude zagrevala, pojaviće se pena. Sve vreme skidajte penu kašikom. Kuvajte jaja deset minuta, ocedite ih i isperite hladnom vodom. Mrlje koje su ostale pažljivo prebrišite sunđerom. Ostaje vam samo da ih potopite u već pripremljenu boju od prirodnih sastojaka.