Nišville 30. aprila obeležava „Svetski Dan Džeza“

Nišville jazz festival će i ove godine tradicionalno obeležiti „Svetski Dan Džeza“ u utorak, 30. aprila, od 13. do 15. sati ispred Džez Muzeja u Tvrđavi, kao deo velike svetske proslave UNESCO-a i Herbie Hancock Institute of Jazz.

Za ovogodišnji, 13.-ti po redu INTERNATIONAL JAZZ DAY biće održan matine program u utorak, 30. aprila od 13h do 15h na bini ispred Nišville Džez Muzeja u niškoj Tvrđavi, gde će nastupiti niški bendovi LAB Organ Trio i Nišville Jam Orchestra.

 LAB Organ Trio je jazz fusion sastav koji čine vrhunski niški muzičari: Lazar Petrović – gitara, Aleksandar Stevanović – organ i Želimir Maršnjak – bubnjevi. Na repertoaru su kompozicije Delvon Lamarr organ tria i numere Jimmy Smith-a, Dr Loney Smith-a, itd.

Nišville Jam Orchestra je etno džez sastav koji okuplja dvadesetak mladih muzičara romske i neromskih nacionalnosti i njihove mentore – muzičke trenere, koji zajedno izvode tradicionalne romske pesme sa područja Balkana. Ceo repertoar je aranžiran pretežno u jazz maniru i predstavlja fuziju više muzičkih pravaca.

Inače, poslednji dan aprila proglašen je pre 13. godina od strane UNESCO-a na inicijativu Herbija Henkoka za Internacionalni dan džeza. Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.

Za sve posetioce program ispred Džez Muzeja u Tvrđavi u utorak, 30. aprila je besplatan.

Global Digital Clinik