Zašto pas izbegava igračku koju ste mu kupili

igracke za pse

Da li vam se dogodilo da kupite svom psu igračku za koju ste sigurni da će je voleti, a on je ignoriše, izbegava, ili brzo izgubi interesovanje za nju?

Ukoliko ga ostavite neko vreme da se predomisli, možete se razočarati još više. Vaš pas, jednostavno, ima svoje razloge zbog kojih mu se igračka ne dopada, i to će se teško promeniti.

Budite spremni da priznate svoju grešku. Informišite se na vreme. Pre nego što odete u pet shop i potražite drugu igračku, analizirajte nekoliko okolnosti.

Jedan od razloga zbog kojih vaš pas može da odbije igračku je što igračka nije prikladna za njegovu veličinu, starost ili rasu. Igračka je, možda, prevelika, suviše tvrda ili teška, i nije prijatna za igru. Ako je premala, previše meka ili lagana, ponekad takođe nije pogodna. Vaš pas će je u tom slučaju brzo uništiti, a može i da je proguta ili čak aspirira, što je veoma opasno. Igračka dizajnirana za drugu rasu ili svrhu možda neće odgovarati prirodnim instinktima ili sposobnostima psa. Ako škripi, na primer, može privući lovačku rasu, ali nervira ovčarsku rasu. Igračka koja se kreće može da stimuliše energične pse i istovremeno uplaši psa čuvara. Ona namenjena za žvakanje odlična je za štene kome izbijaju zubi, ali frustrirajuće deluje na odraslog psa.

Karakter pasa i igračke

Koliko je temperamentan, radoznao, društven i inteligentan vaš pas? Vi najbolje poznajete njegove osobine, prolazna i trajna stanja i dominantno raspoloženje. Suviše bučne i sjajne igračke su veoma stimulativne, ali nemojte insistirati na njima ukoliko je pas pod stresom, umoran, uznemiren. Igračke za pse koje su tihe, mirnih boja i jednostavne, nedovoljno interaktivne i izazovne, sa druge strane, neće privući psa koji je energičan, razigran, motivisan…

Posmatrajte, dakle, ponašanje svog psa i igračke koje preferira među onima koje već poseduje. Koliko dugo se igra i da li je srećan? Eksperimentišite sa različitim vrstama igračaka. Isprobajte različite materijale, oblike, veličine, zvukove, pokrete i karakteristike. Pogledajte kako vaš pas reaguje i da li pokazuje interesovanje, uzbuđenje, radoznalost. Ili ignoriše, izbegava, plaši se.

Igrajte se aktivno sa psom. Sakrijte neke igračke na nekoliko dana, tako da mu ne budu sve u isto vreme dostupne. Šta se dešava kada ih ponovo vidi?

Vrste igračaka za pse

Informišite se kod veterinara koje su igračke pogodne za rasu psa koju imate, za njegove urođene instinkte i dominantne veštine. Uvek proverite i kvalitet, bezbednost, da li igračka sadrži štetne materije, oštre ivice, labave delove…

Imajte u vidu da postoji nekoliko tipova igračaka.

Igračke za obuku pomažu psima da nauče šta je prihvatljivo a šta ne za žvakanje, i pomažu kod nicanja zuba. One igraju ključnu ulogu u učenju dobrog ponašanja i skretanju pažnje sa štetnih navika.

Igračke za doziranje poslastica i mentalnu stimulaciju obezbeđuju da posle rešenog zadatka pas bude nagrađen hranom.

Interaktivne igračke su najzanimljivije i podrazumevaju vašu zabavu sa psom. Postoje i interaktivne igračke za samozabavu, koje su obično izdržljivije. Dobro je da učestvujete u igri bar neko vreme i sa igračkama sa kojima se pas može igrati sam. Interaktivne igračke su odlične za fizičko i emocionalno zdravlje psa.

Meke igračke su nežne, plišane i to ne mora biti artikal kupljen u prodavnici. Pas može da se veže za bilo koji mekan predmet, a posebno je raspoložen da spava u kontaktu sa njim.

Psi su razigrani i radoznali i potrebna im je mentalna i fizička stimulacija da bi bili zdravi i srećni. Veliko je zadovoljstvo posmatrati psa kako se igra, ili se igrati sa njim, ali je potrebno dodatno vreme, ljubav i razumevanje, čak i kada je kupovina igračaka u pitanju.

 

Global Digital Clinik