Da li je sedenje u W položaju loše za kičmu dece ?

Svaki roditelj čije dete ima skoliozu ili neki drugi deformitet kičmenog stuba je svestan važnosti pravilnog držanja kičme i pravilnog sedenja.

Svaki roditelj čije dete ima skoliozu ili neki drugi deformitet kičmenog stuba je svestan važnosti pravilnog držanja kičme i pravilnog sedenja. Međutim, da li ste znali da postoji jedna pozicija koja može biti posebno štetna za zdravlje kičme dece ? Ta pozicija je takozvani W položaj.

Šta je to W položaj ?

Ovo je omiljeni položaj za mnogu decu a i za odrasle. U ovoj poziciji osoba sedi ravno sa savijenim nogama pozadi i stopalima okrenutim, raširenim  u stranu tj upolje.

Zašto je W pozicija problematična ?

Mnoga istraživanja lokomotornog aparata su uočila negativan uticaj ovakvog načina sedenja na posturu i razvoj dece. W pozicija utiče na donji deo leđa i menja prirodnu krivinu kičmenog stuba u tom delu kod dece. Vrši veliki pritisak na zglobove donjih ekstremiteta kao što su kukovi kolena i skočni zglob. Isteže ligamente na njima a ujedno utiče na slabljenje mišića trupa. Mnogi doktori i istraživači su izrazili zabrinutost na uticaj na pravilan razvoj kičmenog stuba.

Ima li razloga za zabrinutost ?

Nesumnjivo je potrebno ako roditelj primeti da dete zauzima nesvesno ovaj položaj pri sedenju, da reaguje i objasni mu da je to štetno za njega. Mora se insistirati da dete ne praktikuje ovakav način sedenja. Rizik se mora svesti na minimum. U suprotnom pored uticaja na krivljenje kičmenog stuba negativan uticaj će biti i na ravnotežu tela, na agilnost i na neke antropomotoričke sposobnosti deteta kao što su trčanje i skakanje. Dete će izgledati trapavije i sa manje koordinacije u svim tim pokretima i aktivnostima. Tu je i negativan uticaj na dislokaciju i zglob kuka.

Ispravljanje i korekcija W pozicije

Ukoliko primetite da vaše dete rutinski sedi u W poziciji morate uticati da se ta navika promeni. U ovakvim situacijama roditelj mora biti strog. Sedenje na stolici ili sedenje na podu sa ispruženim nogama su položaji koji su dosta bolji i na njima treba insistirati. Jastuci za veću udobnost su takođe jedna od dobrih ideja.

Ostanite aktivni sa skoliozom

Prednosti aktivnog načina života su nemerljive. Kondicija je vrlo važna za zdrav život. Bez obzira na vaše godine i sposobnosti uvek se trudite da ostanete u formi. Ljudima sa skoliozom ponekad je teško da se bave sportom i ostalim vidovima fizičkog vežbanja. Vrlo je bitno da se shvati da skolioza ne mora da vas sprečava da učestvujete u aktivnostima koje vam prijaju. Sportska aktivnost može donekle pogoršati skoliozu u pubertetu i školskom uzrastu dece ali kasnije kada je kičmeni stub formiran iako imate skoliozu možete da trenirate bez bojazni da će ona nastaviti svoju progresiju. Dokaz da se sa skoliozom može biti i najbolji na svetu je atletičar Jusein Bolt. Njega skolioza nije omela u tome da postane prvak sveta.

Skolioza i odlazak u školu

Većina slučajeva skolioze se razvije kod dece od 10-15 god. Iako zakrivljenost kičme može biti blaga u početku, u veoma kratkom periodu može da progresira i da se pogorša. Testovi za skoliozu nisu obavezni u školama u tom kritičnom periodu i roditelji moraju sami da kontrolišu stanje kičme svog deteta mesečno. Pročitajte kao se radi Adamsov test savijanja napred i vizuelnog pregleda kičme i ako primetite neke nepravilnosti kod deteta obratite se lekaru specijalisti ortopedu ili fizijatru.

Pomozite svom detetu da se nosi sa skoliozom u školi

Škola kao sredina može biti stresna u ovakvim slučajevima i da doprinese celokupnom pritisku na dete. Učenici se osećaju nesigurno zbog svog izgleda. Neki imaju problem da stoje duže vremena. Nekima je neprijatno da skinu majcu na časovima fiskulture.

Komunikacija

Pokušajte da razgovarate sa svojim detetom i saznate da li zbog krivine kičme ima problema u školi i da li mu takvo stanje predstavlja problem. Ukoliko imate otvoren odnos sa detetom veća je verovatnoća da ćete odmah znati ako nešto nije u redu. Ohrabrite svoje dete da razgovara i sa svojim drugovima iz razreda. U nekim školama deca koja imaju problem sa skoliozom održavaju prezentacije svojim drugarima iz razreda i pričaju im sa kojim se sve problemima susreću prilikom procesa lečenja krive kičme. Lečenje krive kičme kod dece može nositi i neke traume. Deca na ovaj način imaju priliku da mnogo toga nauče o samoj skoliozi. Uvek obavestite nastavnike o problemu koji ima vaše dete. Neophodno je razumevanje. Nastavnik na primer može dozvoliti vašem detetu da se kreće za vreme nastave i relaksira na taj način pritisak i bolnu kičmu. Odlična ideja je da u razgovoru sa nastavnikom fizičkog vaspitanja dogovorite da jedan deo časa dete posveti rešavanju problema sa kičmom izvođenjem specifičnih vežbi za kriva leđa. Ukoliko vaše dete ima bol u školi koja se javlja svakodnevno možda je vreme da saslušate savete stručnjaka i profesionalnih trenera za skoliozu i unapredite proces vežbanja.