Rekonstrukcija dve osnovne škole u Nišu uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike

Foto: Boja Ostojić

Dve osnovne škole u Nišu će biti rekonstruisane uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike. Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, izjavila je da nije bilo dileme da će škole „Kralj Petar Prvi“ i „Ivan Goran Kovačić“ biti odabrane za ovaj projekat kada je raspisan konkurs.

Radovi na sanaciji škole „Kralj Petar Prvi“ su već počeli, a oko 930 učenika i 100 zaposlenih će imati bolje uslove za rad nakon završetka radova. Ministarstvo energetike je izdvojilo 30 miliona dinara za ovaj projekat, dok ostatak finansira grad.

Pored toga što će škola zamenom stolarije, krova i fasade značajno unaprediti energetsku efikasnost objekta, učenici će dobiti mnogo bolje uslove.

 „Na ovaj projekat se čekalo godinama. Jako nam je bitno da se završi zamena prozora, krovnog pokrivača i fasada. Ovo je jedna od pet najstarijih škola u gradu, preko 930 učenika, preko 100 zaposlenih i za nas je ovo ogroman dobitak, jer ćemo svi dobiti bolje uslove. Imamo predivno dvorište, ali želimo i da ostatak bude takav i verujem da će se nakon ovoga, osim unapređenja energetske efikasnosti, stvoriti jako dobri uslovi za rad“, rekao je direktor škole Robert Džunić.

Direktor škole je izjavio da će tokom radova na renoviranju, učenici 7. i 8. razreda pohađati nastavu u izdvojenom odeljenju u Pasi Poljani, a da će biti organizovan prevoz autobusima do škole. Takođe, najavio je da će od sutra biti uvedena još jedna autobuska linija.

Grad Niš je dobio dodatnih 30 miliona dinara za renoviranje škole „Ivan Goran Kovačić“ u Niškoj Banji preko konkursa koji je raspisalo Ministarstvo energetike. Rok za završetak radova na školi „Kralj Petar Prvi“ je 180 radnih dana.

 „Država je pomogla sa maksimalnih 60 miliona dinara, za svaku školu po 30, ostalo ide iz gradskog budžeta, što znači da za sanaciju ove dve škole, odnosno za energetsku efikasnost, što podrazumeva promenu stolarije i sređivanje fasada, ide blizu 90 miliona dinara“, poručila je gradonačelnica Niša.

Dragana Sotirovski je dodala da će nakon renoviranja škola i završetka drugih projekata u okolini, ovaj deo grada izgledati značajno drugačije.

 „Ceo ovaj kvart će dobiti drugačiji izgled. Prekoputa je buduća Palata pravde, nova škola, nova ulica Vojvode Putnika, za mesec do mesec i po dana mašine će ponovo ući kako bismo završili drugi kružni tok i drugi sloj asfalta. „Mediana“ dolazi sa zelenilom. Sa Novim Nišom i kompleksom u okviru njega, ovaj deo grada postaje potpuno drugačiji“, dodala je Sotirovski.

Investitor Novog Niša je prethodno obećao i izgradnju vrtića u krugu ove škole. Gradonačelnica je dodala da je Grad Niš spreman da taj vrtić opremi, ukoliko investitor i dalje ima želju da donira vrtić gradu. Ukoliko se te namere obstine on će se nalaziti u krugu škole.