Gde su dizel i benzin najjeftiniji, a gde najskuplji u Evropi?

cene

Iako su aranžmani sa avioprevozom sve popularniji, a autobuski prevoz standardan izbor za mnoge, veliki broj građana će se tokom predstojećih praznika a naročito oni koji su ih “spojili” na odmor zaputiti automobilom.

U tom slučaju, posebno kada se putuje u inostranstvo, važna informacija je koliko gde košta gorivo.

Od kada država određuje maksimalne cene goriva kako bi nas zaštitila od skupog goriva, benzin i evrodizel u Srbiji postali su među najskupljim u Evropi.

Ponovo stanovnici pograničnih delova Srbije  prelaze granicu samo da bi nasuli pun rezervoar goriva, a uz to možda i po neku kantu kako bi uštedeli.

U nastavku predstavljamo aktuelne cene benzina od 95 oktana i evrodizela u okruženju i Evropi.

Što se tiče evrodizela, treba otići skroz na jug do Albanije i na zapad do Italije i Austrije da bi se našao skuplji evrodizel.

U Srbiji, pre promene cena u petak, litar evrodizela košta 1,75 evra. Za one koji putuju na jug, u Makedoniji mogu da sipaju za 1,26 evra (skoro punih 50 evrocenti ili oko 60 dinara jeftinije).

U BiH litar evrodizela košta 1,38 evrocenti, a u Hrvatskoj sa 1,45 evra je nešto skuplji nego u BiH, ali i dalje oko 35 dinara jeftiniji nego u Srbiji.

Evrodizel je jeftiniji i u Crnoj Gori, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Za razliku od većine evropskih država, u Srbiji je benzin jeftiniji od evrodizela. Trenutno je cena benzina od 95 oktana 1,66 evra za litar i tu smo znatno konkurentnij okruženju.

Benzin u BiH je jefitniji nego kod nas za 30 evrocenti, a u S. Makedoniji 25 evrocenti. Iako smo skuplji nego Hrvatska, razlika kod benzina je znatno manja nego kod dizela i iznosi 10 evrocenti (oko 12 dinara).

Najskuplji benzin u širem okruženju je u Grčkoj, čak 1,98 evra za litar.

Izvor: Danas

Global Digital Clinik