Sud poništio otkaz sindikalnom povereniku u firmi „Žitopek“ u Nišu

Foto:Naissus.info

Osnovni sud u Nišu poništio je nezakonito rešenje firme „Žitopek“ o otkazu i naložio da se Bratislav Ilić, poverenik sindikata Sloga u toj firmi, vrati na posao i da mu se priznaju sva prava po osnovu rada od dana otkaza ugovora o radu do dana vraćanja na rad, saopšteno je danas iz tog sindikata.

U saopštenju se navodi da prema presudi, firma mora izvršiti ovu odluku u roku od osam dana od dana prijema presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Sindikat Sloga navodi da je Ilić 2021. godine dobio otkaz od firme „Žitopek“, koju je 2014. preuzela slovenačka kompanija „Don Don“, kao većinski vlasnik niške pekarske industrije.

„Otkaz mu je uručen zbog navodnih propusta u radu, ali Osnovni sud je sada utvrdio da je bio nezakonit. Ilić, kao sindikalni poverenik, bio je trn u oku upravi kompanije od trenutka preuzimanja. Njegovo zalaganje za prava radnika dovelo je do sukoba s novim menadžmentom, koji je sprovodio nezakonite otkaze radnicima s dugogodišnjim stažom, uključujući i radnike koji su radili na izgradnji ovog nekada najvećeg pekarskog preduzeća u Nišu“, navodi se u saopštenju sindikata Sloga.

Global Digital Clinik