Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić otvorila 10. Forum mladih naučnika u Nišu

Foto: Instagram, Tamara Vučić

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić  otvorila je jubilarni 10. Forum mladih naučnika, koji je organizovan je juče u prepunoj Sali Univerziteta u Nišu.

Na forumu su se predstavili i Sandra Veljković, mlada naučnica sa Elektronskog fakulteta u Nišu, Lazar Stošić sa Medicinskog fakulteta, Dragana Grahovac sa Tehnološko – metalurškog fakulteta, Jovan Zdravković iz Gimnazije „Bora Stanković“ i Jana Ristić iz Gimnazije „9.maj“.

Supruga predsednika Republike Srbije Tamara Vučić otvorila je Forum i tom prilikom poručila da je Srbija zemlja koja je prepoznala važnost znanja, nauke i novih tehnologija i da je to put do budućnosti i put napretka čitavog društva. Podsetila je i to da je Srbija jedina zemlja Jugoistočne Evrope koja se priključila Globalno partnerstvu za veštačku inteligenciju.

Podsetimo, jubilarni 10. Forum mladih naučnika pod sloganom „Decenija znanja“ organizovan je u Velikoj Sali Univerziteta u Nišu od strane Humanitarne organizacije „Nađi Raula“, uz podršku porodice Milić i partnera.

„Nakon ovih 10 godina, sa ponosom možemo da kažemo da smo ostvarili cilj, a to je da se u našem društvu više govori o mladim talentima, buudućim naučnicima. Razmena ideja i iskustava učinila je Forum izuzetno inspirativnim i obogatila ga je novim iskustvom. Uvereni smo da su priče naših govornika inspirisale mnoge. Sa druge strane, na osnovu svedočenja nekadašnjih govornika, znamo da im je Forum bio neophodan vetar u leđa“, izjavio je Jovan Milić, osnivač i globalni direktor H.O. „Nađi Raula“.

Na Forumu se obratila i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, koja je istakla važnost ovog okupljanja, za omogućavanje ostvarenja snova mladih naučnika.

Gradonačelnica grada Niša Dragana Sotirovski navela je da je Forum jedan od najvažnijih događaja ovog tipa u regionu i da danas Forum mladih naučnika predstavlja nacionalni događaj i brend grada Niša.

Dodala je da grad Niš ohrabruje mlade ljude da nastave putevima znanja i nauke dodeljujući im stipendije i nagrade, koje su zavredili na takmičenjima najvišeg grada.

Najbolji mladi naučnik na svetu i nekadašnji govornik na Forumu mladih naučnika Đorđe Ogrizović ocenio je da je Forum iz godine u godinu napredovao i da je postao simbol Niša.

“Svake godine, to je dan kada se razgovara o nauci i kada se razgovara sa onima koji su tek zakoračili u svet nauke”, istakao je Ogrizović.

Dodao je da nije uvek lako i jednostavno baviti se naukom, da je znanje uvek potrebno dopuniti i proširiti i poručio da na tom putu treba istrajati.

Global Digital Clinik