Da li će povećanje aerodromskih taksi na niškom aerodromu dovesti do obustavljanja svih letova niskotarifnih kompanija?

Foto: FB Aerodrom Niš Konstantin Veliki
Foto: FB Aerodrom Niš Konstantin Veliki

Eventualno povećanje aerodromskih taksi na niškom aerodromu moglo bi rezultirati obustavom gotovo svih niskotarifnih letova, ostavljajući nacionalnu avio kompaniju Air Serbia kao jedinog prevoznika sa aerodroma Konstantin Veliki upozoravaju stručnjaci.

Pet godina nakon zvaničnog preuzimanja niškog aerodroma od strane države, Niš će u julu dobiti deo novog terminala za odlazne putnike, obećavajući poboljšanje udobnosti u poređenju sa starom zgradom iz osamdesetih godina, koja će nakon završetka radova biti srušena, dok će na njenom mestu, prema najavama zvaničnika, biti izgrađeno desno krilo novog terminala za dolazne putnike.

Otvaranjem znatno većeg terminala, operativni troškovi niškog aerodroma znatno će biti povećani, što bi moglo dovesti do povećanja aerodromskih taksi i eventualno rezultirati obustavom gotovo svih niskotarifnih letova iz Niša, kao što je to bio slučaj u Tuzli kada je taksa niskotarifnim avio-kompanijama povećana za 1,50 evra – navodi Alen Šćurić, urednik portala zamaaero.

Šćurić u svojoj analizi navodi da se čini da je ovo deo strategije kako bi se “istisnule” niskotarifne avio-kompanije iz Niša i stvorio dodatni prostor za nove subvencionisane linije nacionalne avio-kompanije Air Serbia, koje su nedavno najavljene kao pokušaj nadoknade potencijalnog gubitka niskotarifnih linija.

Prema navodima analitičara Alena Šćurića, pod vođstvom nove uprave, Niš je izgubio značajan broj linija Ryanaira i Wizz Aira.

Pre dolaska nove uprave, Niški aerodrom je imao ukupno 11 linija i 22 nedeljna polaska.

Međutim, pod novom upravom, broj linija je smanjen na samo 4 redovne i 2 sezonske niskotarifne linije.

Takođe, aerodrom je postao zavistan o subvencijama države, posebno kroz subvencionisane linije Air Serbije, koje su, prema tvrdnjama Šćurića, znatno skuplje nego u zemljama u regionu.

I iako je u Nišu prošle godine zabeležen rekordan broj putnika, uglavnom zahvaljujući subvencionisanim linijama kompanije Air Serbia, u poslednjih šest meseci aerodrom je zabeležio drastično smanjenje broja putnika od skoro 20%, a nedostatak novih linija i frekvencija ne obećava bolje rezultate u budućnosti.

Prema njegovim rečima, dolazak niskotarifnih avio-kompanija i njihovo širenje u Nišu bio je jedan od glavnih razloga za preuzimanje aerodroma od strane države, kako bi se ispoštovao ugovor sa koncesionarom beogradskog aerodroma, francuskom kompanijom Vansi, koja iz nekih razloga nikada nije predstavljena javnosti iako je to bilo obećano više puta.

Ono na šta Šćurić ukazuje jeste da bi nedavne izjave ministra Vesića o pregovorima sa nacionalnom avio-kompanijom Air Serbia o dodatnim linijama iz Niša, bez jasnih vremenskih ili destinacijskih informacija, mogle biti priprema za povećanje taksi i istovremeni odgovor države na povlačenje niskotarifnih avio-kompanija.

Izvor: Flynaissus

Global Digital Clinik