Evropska Noć muzeja 18. maja, potavke GSLU na tri lokacije u Nišu

Evropska noć muzeja je svojevrsni kulturni spektakl, jedinstvena manifestacija koja podrazumeva produženje rada muzejskih i galerijskih prostora do ponoći, bez naplate ulaznica. Kao i svake godine, Galerija savremene likovne umetnosti Niš učestvuje u ovoj manifestaciji.

Cilj manifestacije je razvoj publike, pospešivanje interesovanja za muzejsko nasleđe i savremeno stvaralaštvo, poboljšanje saradnje sa publikom. Manifestacija je u našoj zemlji prvi put održana 2004. godine.

Kao i svake godine, Galerija savremene likovne umetnosti Niš učestvuje u ovoj manifestaciji, stim što će ove godine izložbeni prostori raditi do 22 sata.

Publika će u Noći muzeja moći da vidi sledeće postavke:

U Oficirskom domu – Retrospektivna izložba Dragana Momčilovića, umetnika iz Niša. Izložba je priređena povodom obeležavanja 50 godina umetničkog stvalaštva autora a čini je izbor slika i crteža iz celine umetnikovog opusa.

U Paviljonu u Tvrđavi – izložba Bojana Otaševića, redovnog profesora Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. Izložbu čine grafike velikog formata iz ciklusa Čekaonica , nastale tokom poslednjih desetak godina a realizovane u tehnici algrafije.

U Salonu 77 – izložba Mikrokosmos Teodore Vojinović, umetnice mlađe generacije iz Čačka. Izložbu čine bojene skulpture iz ciklusa Meseci i prostorne instalacije Biljke i Kiša.

Istovremeno 18. maja je od strane ICOM-a (International Council of Museum) proglašen za Međunarodni dan muzeja. Ova menifestacija je ustanovljen sa namerom da doprinese prezentaciji i promociji muzeja apostrofirajući njihovu ulogu, funkciju i značaj.

Global Digital Clinik