Poliklinika dr Aleksandar: Мogućnost provere  funkcije i ispravnosti pejsmejkera

poliklinika dr Aleksandar
Poliklinika dr Aleksandar

Pejsmekeri su uređaji  bez kojih se danas ne može zamisliti savremena kardiologija. Taj mali aparat  je ustvari veštački vodiči srčanog ritma.

Sam generator  je sastavni deo elektrostimulacijskog sistema koji generisanjem impulsa izaziva kontrakciju srčanog mišića. Ceo  sistem čini generator impulsa i elektrode, koje se preko venskog sistema  uvode u desne srčane šupljine.  Sam način  implantacije se svodi na hiruršku proceduru  ,gde se  moraju  poštovati svi principi asepse i antisepse. Nakon ugradnje aparata, bolesnicima treba sugerisati da ih činjenica da imaju pejsmejker ne čini invalidnim ili ograničenih sposobnosti, već da im se ugradnjom bilo kog pejsmejkera poboljšava način i kvalitet života, a ne retko život omogućava.

Indikacije za ugradnju trajnog elektrostimulatora srca u poslednjih su se 20 godina su se uveliko proširile što je imalo  uticalo na učestalost primene pejsmejker terapije, time i broj implantiranih uređaja i kvalitet života kardiovaskularnih  bolesnika. Najčešća indikacija za ugradnju trajnog antibradikardnog pejsmejkera je simptomatska bradikardija, bilo da je izaziva fibrilacija pretkomora sa bradikardijom, bolest  sinusnog čvora , AV blokovi ili sindrom hipersenzitivnog sinusa.

U zavisnosti od  indikacije ugrađuju se različiti tipovi jednokomorski ili dvokorski elektrostimulatori, koji su međunarodno prihvaćenim kodom označeni kao  AAIR, VVIR, za jednokomorske i DDDR za dvokomorske. Procedura ugradnje podrazumeva aparati gde se implantiraju transvenski implantirane elektrode u desnu pretkomoru i desnu komoru (DDDR), samo u desnu pretkomoru (AAIR) i samo i desnu komoru (VVIR).

Kontrole pejsmejkera moraju se shvatiti ozbiljno jer je to jedini način kojim se proveravama njegova funkcija i ispravnost.

Kontrola pejsmejkera se vrši bežično preko posebnog namenskog kompjuterskog programatora  kojim se prati ispravnost rada i električni parametri funkcije. Često je potrebno fino podešavanje rada ili posebnih funkcija. Deo kontrole podrazumeva i procenu očekivanog trajanja baterije kako bi se blagovrmeno planirala zamena pejsmejkera. Neadekvatan rad pejsmejkera u retkim slučajevima može prouzrokovati tegobe ili dovesti do životno ugrožavajućeg stanja, te su redovne kontrole obavezne.

Najčešće se pregledi rade na tri do dvanaest meseci. Vremenski intrevali u kojima savetujemo da dolazite na redovne kontrole su pažljivo planirani i zavise od tipa pejsmejkera i njegove namene a rade ih samo kardiolozi koji se bave pejsmejker terapijom.

Pored brojnih internističkih  usluga koje nudi svojim pacijentima, Poliklinika dr Aleksandar nudi mogućnost provere  funkcije i ispravnosti pejsmejkera, bez čekanja i što je najbitnije – POUZDANO uz poštovanje svih epidemioloških mera i preporuka za vreme  COVID 19 epidemije.

Ovim najsavremenijim uređajima  Poliklinika dr Aleksandar potvrdila je svoje mesto na pijedestalu u oblasti kardiologije u našoj zemlji.

Autor: Dr Predrag Cvetković

 

Poliklinika dr Aleksandar
Branka Krsmanovića 12 b
18000 Niš

018 32 10 111
060 60 19 400

kontakt@poliklinikadraleksandar.rs
www.poliklinikadraleksandar.rs

Pratite nas na Facebook-u

Global Digital Clinik