Od danas i Vojna bolnica u kovid sistemu. Radmilo Janković: Nije dovoljno apelovati, potrebne su strože mere

vojna bolnica u kovid sistemu
Radmilo Janković. Foto: Ilustracija. PrtSc YouTube

Kako bi se smanjio pritisak na Klinički centar Niš, Vojna bolnica od danas će biti u kovid sistemu.

S obzirom na to da se epidemiološka situacija u Nišu pogoršava, Vojna bolnica od danas bi mogla biti u kovid sistemu, rekao je anesteziolog dr Radmilo Janković.

Janković je za TV Zonu rekao da je zdravstveni kovid sistem na jugoistoku pred velikim izazovom. Prema njegovim rečima, od ukupnog broja zaraženih može se očekivati do 20 procenata pacijenata koji će zahtevati hospitalizaciju. Pet do deset procenata završiće u jedinicama intenzivne nege, a mortalitet će uskoro biti i veći.

Stoga će i Vojna bolnica ući u kovid sistem, sa 100 postelja, kako bi bio smanjen pritisak na KC Niš. U Kliničkom centru na lečenju je oko 340 pacijenata, i on je na gornjoj granici kapaciteta.

Radmilo Janković smatra da je hitno potrebno preduzeti rigoroznije mere, jer ima neodgovornih, za koje lična odgovornost nije dovoljna. “Neodgovornost se reflektuje na zdravstvene radnike, među kojima ima sve više zaraženih”, napomenuo je. Stoga, kako je zaključio Janknović, “nećemo moći da izdržimo bez restriktivnijih mera”.