Koliko novca treba izdvojiti za kupovinu slušnog aparata?

Slušni aparati su nezamenjivi uređaji koji mogu značajno poboljšati kvalitet života osobama sa oštećenim sluhom, a njihove cene mogu varirati u zavisnosti od različitih faktora.

Kada je u pitanju oštećen sluh, neki ljudi su zabrinuti zbog visokih troškova koji su povezani sa nabavkom slušnih aparata. Međutim, važno je imati u vidu da cena odražava kvalitet, da na našem tržištu postoji veliki izbor uređaja po svačijoj meri, kao i da postoji način da deo troškova kupovine slušnog pomagala bude pokriven.

Pročitajte naš članak do kraja i saznajte sve što vas je zanimalo o ceni i kupovini slušnog aparata!

Cene slušnih aparata

Cene slušnih aparata na srpskom tržištu kreću se od oko 250, pa sve do 2.500 evra po aparatu.

Aparati standardnog tehnološkog nivoa uglavnom se mogu pronaći po cenama od 36.000 do 55.000 rsd, nešto napredniji uređaji mogu se kupiti po cenama od 55.000 rsd do 159.000 rsd, dok su uređaji vrhunskog tehnološkog nivoa u vrednosti od 160.000 rsd pa sve do 200.000, ali na tržištu se mogu pronaći i skuplji!

Faktori koje treba imati u vidu pri kupovini aparata pored cene:

 • Garancija uređaja – proverite uslove garancije i koliko ona traje;
 • Profesionalnost i ugled distributera – raspitajte se o tuđim iskustvima, pročitajte recenzije na internetu i ne zalećite se sa kupovinom aparata;
 • Mesto proizvodnje – imajte u vidu da se najveći broj pouzdanih i kvalitetnih aparata proizvodi u Evropi i Americi;
 • Opcija probe – raspitajte se da li postoji opcija probe aparata, zato što je nekada potrebno isprobati i nekoliko uređaja dok ne pronađete idealan za vas;
 • Dostupnost servisa – raspitajte se kakav je proces servisiranja aparata, u kom roku se otklanja kvar i slično.

Slušni aparat preko zdravstvenog osiguranja

“Da li mogu uzeti slušni aparat preko svog osiguranja?”, pitate se?

U Republici Srbiji civilnim osiguranicima omogućena je subvencija za slušno pomagalo u iznosu od 27.500,00 dinara za odrasle, a za decu u iznosu od 33.000,00. Odrasli imaju pravo na jedan aparat, dok deca, ukoliko je potrebno, mogu dobiti dva (po jedan za svako uho, u iznosu do 66.000,00 dinara).

Vojni osiguranici imaju pravo na nalog za slušni aparat u vrednosti od 49.000,00 do 62.000,00, a nalog za aparat sa tinitus markerom vredi 80.000,00 dinara.

Ovo su uslovi Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) koje pojedinci moraju da ispunjavaju kako bi dobili nalog za slušno pomagalo:

 • Za penzionere i nezaposlena lica – da je oštećenje sluha na oba uha minimalno na 70 dB (nalog se obnavlja na 7 godina);
 • Za zaposlena lica – da je oštećenje sluha na oba uha minimalno na 45 dB (nalog se obnavlja na 7 godina);
 • Za decu – da je potrebno korišćenje slušnih aparata (nalog se obnavlja posle 2 godine, a važi i za studente do 27 godina).

Zašto ne treba štedeti na slušnim aparatima?

Kada je reč o izboru slušnih aparata, mnogima je pomisao da ne bi bilo loše uštedeti novac kupovinom povoljnijih ili manje kvalitetnih modela.

Ionako svi slušni aparati imaju slične funkcije, zar ne?

Međutim, štednja na slušnim aparatima može imati ozbiljne posledice na efikasnost i funkcionalnost uređaja. Evo nekoliko razloga zašto ne treba štedeti na slušnim aparatima:

 • Kvalitet zvuka – kvalitet zvuka je od suštinske važnosti kada je u pitanju slušanje i razumevanje govora. Jeftiniji slušni aparati mogu imati lošiju reprodukciju zvuka, nisku rezoluciju i izobličenja zvuka. To može dovesti do smanjene jasnoće zvuka, teškoća u razumevanju govora i manjeg uživanja u muzici i drugim zvučnim iskustvima. Kvalitetniji slušni aparati pružaju bolju reprodukciju zvuka i omogućavaju korisnicima da uživaju u bogatijem i prirodnijem zvučnom iskustvu;
 • Napredne funkcionalnosti – skuplji slušni aparati često dolaze sa naprednim funkcionalnostima koje mogu poboljšati korisničko iskustvo. To mogu biti funkcije poput bežičnog povezivanja sa pametnim telefonima, mogućnost prilagođavanja zvuka prema različitim okruženjima ili automatsko prepoznavanje govora. Ove funkcionalnosti omogućavaju korisnicima veću prilagodljivost i jednostavnost u korišćenju slušnih aparata;
 • Udobnost i prilagođavanje – kvalitetni slušni aparati se obično prilagođavaju individualnim potrebama korisnika. Stručnjaci za zdravlje ušiju i sluha vrše precizna podešavanja kako bi se osigurala maksimalna udobnost i efikasnost aparata. Jeftiniji modeli možda neće pružiti istu prilagodljivost i moguće da nisu udobni za nošenje duže vreme. Izbor kvalitetnih slušnih aparata osigurava da će korisnik imati optimalno prilagođene uređaje koji će pružiti maksimalnu udobnost i performanse;
 • Trajnost i pouzdanost – kvalitetni slušni aparati su obično izrađeni od kvalitetnih materijala i imaju bolju izdržljivost. Oni su dizajnirani da izdrže svakodnevnu upotrebu i pruže dugotrajno korišćenje. Jeftiniji modeli mogu biti podložni kvarovima, češćem održavanju ili čak potrebi za zamjenom u kratkom vremenskom periodu. Kupovina pouzdanih i kvalitetnih slušnih aparata smanjuje rizik od kvarova i obezbeđuje dugoročnu funkcionalnost.

Sve u svemu, prilikom izbora slušnih aparata, treba imati u vidu da ulaganje u kvalitet može doneti dugoročne benefite. Za koji god uređaj da se odlučite, svakako je bitno da prvo dobro istražite tuđa iskustva i pouzdanost distributera, kako biste bili sigurni da ulažete u kvalitet koji vas neće izneveriti dugo godina!