Niški lekari prvi u svetu sproveli studiju uticaja korone na sluh, ovo su rezultati

niški lekari
Foto: Ilustracija

Niški lekari sproveli su studiju o uticaju korona virusa na čulo sluha. Ovo je prva u svetu sveobuhvatna studija uticaja korona virusa na sluh.

Niški lekari  sa ORL klinike bili su u crvenoj zoni i ispitivali uticaj korona virusa na sluh kod srednje teških i teških pacijenata. Rezultati su pokazali da oboljevanje od kovida-19 može dovesti od blagog do srednjeg pada sluha na visokim frekvencijama.

Direktor ORL klinike, Dušan Milisavljević, rekao je za RTS da je ustanovljen blagi do srednji pad sluha kod visokih frekvencija. “To znači da korona virus može da napadne i slušni živac. Evidentirali smo pacijente, pozivamo ih da dalje proveravaju sluh i pozivamo ih da uđemo u durugu fazu, odnosno da nađemo adekvatnu terapiju”, rekao je on.

Na osnovu dobijenih podataka kod pojedinih pacijenata sluh se vraća kroz nekoliko nedelja, a kod nekih i nekoliko meseci. Tokom lečenja pacijenata kojima je oštećen sluh koristi se deksamestazon, kortiko preparat.

Prema rečima Milisavljevića postoje dve teorije kako virus napada i oštećuje slušni živac.

Prva je ta da se u krvi prave mirkotrombovi koji udaraju na unutrašnje uho i oštećuju vaskularizaciju slušnog živca. Druga je, prema njegovim rečima, nedostatak kiseonika u hemoglobinu, što oštećuje slušni živac.

Rezultati studije će biti poslati vodećem američkom časopisu koji se bavi ORL tematikom.