Izmene Zakona u četvrtak pred Vladom: Ko će kažnjavati građane koji ne nose maske?

zaraženo

Porast broja zaraženih poslednjih nedelja ukazuje na nepovoljnu epidemiološku situaciju. Stoga će Vlada usvojiti neke izmene Zakona kako bi se moglo sankcionisati nepoštovanje mera. Ko će kažnjavati građane koji ne nose maske?

Prema rečima stručnjaka, držanje distance i nošenje maske ključni su u suzbijanju epidemije. Kako je broj zaraženih sve veći, Vlada će usvojizi izmene u Zakonu. Ko će kažnjavati građane koji ne nose maske?

Komunalni inspektori i komunalni milicajci moći će da kontrolišu da li građani nose maske i održavaju rastojanje u zatvorenim prostorima i na otvorenom, predviđeno je izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Ove izmene u četvrtak će biti pred Vladom, a 10. novembra i pred narodnim poslanicima.

Članica radne grupe za izmenu zakona Tamara Stojčević je rekla da zakon predviđa i mogućnost prekršajnog naloga, odnosno mandatne kazne. Stoga će komunalni i sanitarni inspektor moći da izrekne kaznu na licu mesta.

Ona je napomenula da se visina kazni za nepoštovanje mera ne menja i da one iznose od nekoliko hiljada dinara do pola miliona dinara.

Sada je situacija takva da je nošenje ili nenošenje maske, održavanje distance, kao i to kako rade ugostiteljski objekti, samo u nadležnosti sanitarnih inspektora a njih u Srbiji ima samo 140.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je da su sanitarni inspektori dužni da podnesu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudiji za pravna lica, preduzetnike, ali i za građane koji ne poštuju propisane mere.

“U prethodna četiri dana izvršeno je 2.237 nadzora, podneta su 74 zahteva za pokretnje prekršajnih postupaka”, rekao je Stamenković. “Gotovo nijedan zahtev nije podnet protiv građana koji ne nose masku ili ne drže distancu” dodaje.

Izvor: Insajder