Najviše novca iz budžeta Niša za medije Vitka Radomirovića i sina Bratislava Gašića

Pixabay, Ilustracija

Mediji Vidosava Vitka Radomirovića na medijskom konkursu u Nišu dobiće skoro 50 miliona dinara poreskih obveznika, dok će projekti televizije Zona plus i portala ove kuće u vlasništvu sina Bratislava Gašića, građane Niša koštati 18,3 miliona dinara.

Nastavlja se praksa a i nije novost da na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata u Nišu najviše novca dobijaju Belle Amie, Zona plus, Narodne novine i Kopernikus.

Ipak, za razliku od prošle godine, Vidosav Radomirović dobiće za svoje medije 16 miliona dinara više, iako je “budžet” za ove namene ostao isti, 85 miliona dinara.

Razlog je to što će njegova Niška televizija (NTV) ponovo dobiti dosta novca (13 miliona dinara), nakon što prošle godine nije bila na spisku jer, kako je tada navedeno, nije namenski potrošila ono što je dobila 2022. Tih 13 miliona trebalo bi da iskoristi za projekat “Pitajte odgovorne”.

Radomirovićeva, Belle Amie televizija na kojoj je neretko i zabranjeno pojavljivanje pojedinih političara, dobiće za projekat “Link” 19,9 miliona, a Radio Belle Amie dobiti pola miliona za “Radnu knjižicu”.

Osim para na konkursima, kako navode Južne vesti, Belle Amie dobija značajne sume i od javnih preduzeća u Nišu na tenderima – za emitovanje promotivnih videa.

Radomirevićevim Narodnim novinama pripalo je 16 miliona dinara za projekat “Susret u dijalogu”.

Prema pisanju Južnih vesti, na spisku medija kojima je odobren novac (1,1 milion za projekat “Žene na selu – one govore”) nalazi se i Video vizija Jelene Lješnjak, koja u Timok AD deli direktorsku poziciju sa Radomirovićem. Video vizija ima istu mejl adresu kao Narodne novine i isti broj telefona kao Balance media Igora Spasića.

Prema nezvaničnim saznanjima ovog medija Spasić radi na Belle Amie, a dobiće milion dinara za “Stare kuće Niša”.

Televiza Zona plus dobiće 17,9 miliona dinara za projekat “Sva lica Niša”, a za sajt ove televizije opredeljeno je 400.000 dinara za projekat “Na o-ruk”. Vlasnik ovog medija je Nikola Gašić, sin funkcionera SNS-a i doskorašnjeg ministra policije u Vladi Srbije.

Visiongate studio, čiji je vlasnik Nenad Petrović, realizator u režiji na Zoni plus, dobija novac i ove godine – 950.000 dinara za “Boj na Čegru – 215 godina prkosa i herojstva”.

TV Kopernikus u vlasništvu Zvezdana Milovanovića odborika u Skupštini grada Niša, za projekat “U moje vreme” dobiće 6 miliona.

Irena Đokić-Jovančić dobiće iz gradskog budžeta, za Matelli media, 250.000 dinara za projekat o Nišu kao vekovnom centru duhovnosti i različitosti.

Forum artistikum dobiće 1,2 miliona za projekat “Da li znaš da klikneš?”. On je i prošle godine dobio novac, a Južne vesti imale su tada uvid u pisanu izjavu u kojoj je navedeno da projekat Forum artistikuma realizuje Radio Super FM, koji posluje u sklopu udruženja Nikole Panića, naprednjaka i radnika Gradske uprave, koji sa svojim medijem ne može da učestvuje zbog sukoba interesa

“Niške vesti”, ove godine dobijaju od Grada 350.000 dinara za projekat “Niška Banja, neizbrušeni turistički dragulj na dohvat ruke”.

Agencija Uno media, u sklopu koje radi Glas juga, trebalo bi da dobije isti taj iznos, za projekat “Velike žene u malom biznisu”.

Petar Pan 018 vlasnika Bojana Ranđelovića dobiće za projekat “Nek poteku vino i rakija” milion dinara, koliko je namenjeno i agenciji Mina media Jasmine Ranđelović, za projekat “Od ideje do realizacije – razvijanje preduzetničkog duha”.

Udruženje građana “Niška priča” dobiće 1,1 milion za projekat o jakim kostima i snažnim mišićima. Banker doo dobija 400.000 dinara, a studentski Pressing 300.000.

Po 250.000 dinara dobijaju Pravoslavna eparhija niška i Udruženje “Kulturno-oslobodilački pokret”, po 200.000 Roma World, Radio Talas i Zavičaj narodne novine, 180.000 dobija Udruženje “Vetrenjača”, po 150.000 Centar za modernizaciju društva i Medijski istraživački centar, 120.000 Edukacioni forum centar, a 100.000 Sindikat novinara Srbije.

U komisiji koja je odlučivala o dodeli bodova, a samim tim i novca, bili su ove godine Petar Kočić, Osman Balić i Miloš Rajković.

Novac nisu dobili Media i reform centar studentski Pressing JuniorSouth MediaSlovo jugaFROS, Udruženje mladih sa invaliditetom “Kišobran”, HelloanimationKutijaNovosti i drugi.

Inače, portal Naissus.info nije želeo da učestvuje ni na jednom od medijskih konkursa za dobijanje sredstava od građana Niša, takođe ni Južne vesti ne učestvuju na konkursu godinama unazad, kao i City Smart portal i radio (City radio).

Izvor: Naissus.info, Južne vesti

Global Digital Clinik