Poznati niški kiropraktičar spašava stare kuće u selu na Staroj planini

Foto: Dušan Simić

Poznati niški kiropraktičar Dušan Simić uveliko radi u selu Koprivštica na Staroj planini na sređivanju starih kuća, ali i na razvoju stočarstva, seoskog turizma, starih zanata, kako bi se vratile odavno zaboravljene vrednosti ali i kako bi izgradnjom etno sela mesto oživelo i privuklo ljude da se vrate prirodi i zdravom životu.

Rodno selo Simićeve majke, Koprivštica, nalazi se na 910 metara nadmorske visine i udaljeno je samo kilomtar i po od Zavojskog jezera.

Za Naissus.info Simić kaže da je još devedesetih godina njegov otac imao viziju kako da oživi selo, sagradio je najpre kafanu a kasnije je Dušan nadogradio i osam soba.

Kaže da je prošle godine započeo ovu svojevrsnu misiju, tako što je kupio dve kuće, a cilj mu je oživljanje sela, pomoć meštanima, koje je organizovao tako što će pomagati jedni drugima u renoviranju kuća, ali i tokom svakodnevnih radova.

“Prvi zadatak nam je bio da meštani pomognu kako bi smo sprečili urušavanje blatnjara (kuća) da ne bi pale a zatim idemo i u njihovo sređivanje”, kaže Simić.

Simić dodaje i da je organizovao meštane, pa kako kaže, svakog meseca će odvojiti po tri radna dana da pomažu jedni drugima, ali kako navodi, to je samo početak.

“Cilj mi je da pomognem meštanima da se razvijaju stočarstvo, turizam, da se vrate stari zanati, da napravimo eko bašte, mini mlekare, da vratimo odavno zaboravljene stare vrednosti kako bi mesto oživelo, da napravimo etno selo što bi privuklo ljude da se vrate prirodi i zdravom životu, a neke i da se vrate ognjištima svojih predaka”, kaže Simić.

Dodaje da bi izgradnjom etno sela meštani imali i dodatne prihode od izdavanja kuća turistima.

Simić dodaje da je dobio pomoć od Grada Niša i Pirota koji su učestvovali u sređivanju puta kako bi do sela moglo uopšte da se dođe, ali da mu je obećana i finansijska pomoć.

Global Digital Clinik