Upad u Skupštinu i protest u Beogradu: Policija suzavcem i fizičkom silom potisnula demonstrante

upad u skupštinu

Upad u Skupštinu desio se sinoć oko 22 časa, kada je grupa demonstranata ušla u parlament. Reagovala je policija i potisnula građane.

Upad u Skupštinu desio se nakon što je grupa građana, samoinicijativno sinoć izašla na ulice Beograda. Svoje nezadovoljstvo iskazali su zbog ponovnog uvođenja restriktivnih mera. Naime, od danas su zbog širenja korona virusa zabranjena javna okupljanja sa više od pet ljudi u zatvorenom i otvorenom prostoru, a od petka do ponedeljka se uvodi policijski čas.

Demonstranti koji su se sinoć našli na ulici kažu da je razlog za protest to što ih je “vlast lagala”. Tokom juna održana su brojna masovna okupljanja, poput utakmica i izbora, što je pogoršalo epidemiološku situaciju. Svoje nezadovoljstvo pokazali su raznim uzvicima, zvižducima i lupanjem u šerpe.

Oko 22 časa građani su upali u Skupštinu, kada je reagovala policija. Oko 23:30 bačena je velika količina suzavca, a demonstranti su se povukli ka Trgu Nikole Pašića i ka Pionirskom parku, kao i prema Bulevaru kralja Aleksandra i Kosovskoj ulici.

Deo demonstranata nastavio je sukob sa policijom, bacajući kamenje i delove polomljenih saobraćajnih znakova. Policija sa konjima je u jednom trenutku došla kako bi potisnula demonstrante. Primenu fizičke sile u Pionirskom parku, zabeležila je kamera televizije N1.

U široj okolini Skupštine Srbije bilo je postavljeno više kordona kako bi se sprečio povratak učesnika protesta ka zgradi parlamenta. Tokom višečasovnog sukoba uhapšeno je i nekoliko demonstranata. Oko dva sata nakon ponoći policija je uspostavila kontrolu.

 

 

Dostava hrane u Nišu