Finale Kupa Srbije u Nišu: Još jedan povod za masovno okupljanje i rizik

finale kupa na stadionu Čair
Stadion Čair

Finale Kupa Srbije igraće se u Nišu, između Partizana i Vojvodine, u sredu 24. juna.

U finalu Kupa Srbije za titulu će se boriti Partizan, koji je do finala stigao pobedivši večitog rivala, Crvenu zvezdu, i Vojvodina. Tim sa severa je tu priliku dobio pobedom Čukaričkog.  Fudbalski savez Srbije doneo je odluku da se ta utakmica odigra u Nišu, 24. juna.

Podsetimo se, nedavno je derbi između Partizana i Crvene zvezde izazvao pažnju, ne samo javnosti u Srbiji, već i u celom svetu. Naime, ova utakmica odigrana je pred 25,000 fanova koji su se okupili na Marakani. „Ubrzo nakon što je ukinuto vanredno stanje, mnogi Srbi, uključujući i vodeće javne ličnosti, prestali su da se pridržavaju mera. Prestali su da nose zaštitne maske i rukavice, i poštuju držanje socijalne distance“, piše portal eurosport.com.

Epidemija i dalje traje

Prema poslednjem izveštaju sa sajta covid19.rs u Srbiji trenutno ima 546 aktivnih slučajeva, dok je broj preminulih 256. Procenat smrtnosti iznosi 2.06%, a na respiratorima 15 pacijenata. Nedavno je epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio da se ne može reći da je epidemija otišla jer je virus i dalje tu. Situacija u Srbiji nije potpuno pod kontrolom zbog pojave novih žarišta. „Epidemiološka situacije se razlikuje od mesta do mesta, tako da je moguće da će se neke mere uvoditi na lokalnom nivou. Nošenje maski obavezno je u zatvorenom prostoru, dok na otvorenim prostorima moramo držati distancu jedni od drugih“, rekao je on.

Epidemiju u Italiji pokrenula fudbalska utakmica

U Evropi je korona virusom najteže pogođena Italija, odnosno sever zemlje. Prema tvrdnjama tamošnjih lekara epidemiju je pokrenula fudbalska utakmica između Atlante i Valensije. U ovoj zemlji od korona virusa preminulo je više od 34 hiljada ljudi, a broj potvrđenih slučajeva i dalje raste.