Ulica bez asfalta, puna rupa, pri jačim kišama bujica: Ovakva ulica u Nišu zove se Gospodska

N1, Screenshot

Dan pošto su u Nišu odustali od ideje da Šabanu Bajramoviću oduzmu bulevar i po njemu nazovu sadašnji Stočni trg, na drugom kraju grada Nišlije ukazuju na još jednu, kako kažu, odličnu ideju gradske Skupštine i Komisije za nazive ulica. Jednoj ulici dali su naziv Gospodska. Valjda zato što je život bez asfalta gospodski.

U Gospodskoj ulici u Panteleju, ako se na startu ne povredite na ventil koji viri iz zemlje, uočićete lepe stambene zgrade. Zbog korita ostalih za bujicama pri jačim kišama vozila jedva prolaze. Ulegnuća, a hod po takvoj ulici, kažu, zaliči na gospodski samo kad je zaleđeno.

„Ja se u duši osećam kao gospođa, a ulica što je blatnjava je zahvaljujući onima koji je nisu uradili“, kaže jedna stanovnica Gospodske ulice za N1, a drugi građanin je kratko poručio “ruglo”. Jedan meštani kaže “Ovo je seljački sistem – da nema šta da pričamo, dodajući, da je ulica trebala odavno da bude asfaltirana kao i da je za to dat novac.

oliko dugo je ovde otežan život oko osnovnih stvari, pa kada ih pitate da li se osećaju posebno, jer su među retkim građanima „gospodskih“ ulica, kažu:

„Ja se stidim toga“, kaže jedan stanovnik te ulice.

Čega se pametan stidi, neki drugi se ponose, pa tako reše da ulici koja još ni asfalt nije dobila – daju ovakav naziv.

„Skoro je izdata jedna divna publikacija – enciklopedija znamenitih Nišlija. To je već jedan divan materijal koji može da se koristi za traženje ličnosti koje mogu i treba da dobiju svoju ulicu kao obeležje, kao znak zahvalnosti“, poručio je arhitekta Ivan Redi.

To kaže arhitekta sa višedecenijskim radnim iskustvom – što kod nas, što u inostranstvu.

„Naziv ‘gospodska ulica’ je nešto što je bilo poznato u srednjem veku ili u kasnom 19. veku“, dodaje arhitekta.

I to je bilo nešto sasvim suprotno od ovog – asfalt se, jasno je, podrazumevao.

„Pomislim da služba koja to radi nije ekipirana za takav posao“, kaže Redi.

Izvor: N1

Global Digital Clinik