Izložba radova studenata Fakulteta umetnosti u Nišu “Dizajn za svaki dan” u NKC-u

Studenti Departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu, izložiće svoje radove u petak 26.4. sa početkom u 18 sati, u Galeriji Niškog kulturnog centra (NKC), a izložba nosi naziv “Dizajn za svaki dan”.

Grafički dizajn može se posmatrati kao nemi filozof savremenog društva.

“Prenoseći poruke, ideje i emocije kroz vizuelnu formu, poput arhitekture, on je zapis naše kolektivne svesti, odražavajući vrednosti, trendove i duh vremena. On je jezik bez reči, koji transcendirajući jezičke barijere, dopire do dubljih slojeva ljudske egzistencije. Kroz igru oblika, boja i kompozicije, on ne samo što informiše, već i inspiriše, provocira i pokreće promene. U svetu preplavljenom informacijama, grafički dizajn postaje putokaz ka razumevanju i sagledavanju suštine stvarnosti, podstičući nas da propitujemo, sanjamo i stvaramo. Ali istovremeno, postavlja se i pitanje odgovornosti – kako koristiti ovaj moćni alat na način koji je etički, inkluzivan i održiv, kako bi doprineli izgradnji boljeg i lepšeg sveta za sve nas”, navode sa Fakulteta umetnosti u Nišu.

Dodaju da je grafičko oblikovanje ambalaže, često zanemareno kao čista praktičnost, a zapravo je platno za umetnički izraz i filozofsku refleksiju.

Ono predstavlja spoj forme i funkcije, gde se estetika besprekorno stapa sa korisnošću. Njegov pravi potencijal leži u oblasti inovacija, gde studenti svojim svežim perspektivama i neograničenom kreativnošću igraju ključnu ulogu. Studenti treće, četvrte i pete godine, na predmetu Prostorna grafika, oslobođeni predrasuda, poseduju sposobnost da pomeraju granice i redefinišu paradigme u ovom umetničkom obliku. Njihovo inovativno razmišljanje udahnjuje novi život oblikovanju ambalaže, dajući “običnom”, kroz kanal mašte i inspiracije, nešto novo, potpuno nesvakidašnje. Kroz njihovu kreativnost i dosetljivost, oni ne samo da oblikuju budućnost dizajna ambalaže, već i doprinose širem diskursu o estetici, održivosti i ljudskoj povezanosti, navode sa Fakulteta Umetnosti.

Izložba je zakazana za petak, 26.april sa početkom u 18 sati u Velikoj sali NKC-a.

Global Digital Clinik