Kako je jedan mladi Rus iz Moskve u Niš “preneo” koncept anti kafea. Društvene igre, stoni tenis i stoni fudbal, proslave rođendana, karaoke…

Aleksej Podrugin a za njim ubrzo i njegov otac, iz rodne Moskve, preko Tadžikistana i Uzbekistana, stigli su pre skoro sedam meseci u Niš. Kako to obično biva, običaje, navike ali i ideje, doneli su sa sobom i uspeli da ih “usade” i u grad u koji su došli.

Reč je o konceptu anti kafea, koji je njihovih zamisli i ruku deo. Jedinstven u Nišu, ali ne i u njihovoj Moskvi, gde takvih ne kafea- kafea ima peko 90. To je u najkraćem -jedno prostrano, prijatno, lepo uređeno mesto, gde možete sa prijateljima da igrate društvene igre koje birate na licu mesta, stoni fudbal, stoni tenis, soni plej stejšn 5 ili da jednostavno uz dobar čaj, kafu, koktele pa i nargilu – čitate knjigu, ćaskate, pevati i svirate, radite preko lap topa. Naravno, svaki sat boravka ima svoju cenu. A što duže sedite, jeftinije je. Društvo će vam, ako ste kojim slučajem sami, praviti cvrkut ptica u velikom kavezu -u centralnoj prostoriji ovog zanimljivog, interaktivnog mesta.

“U Rusiji ima puno anti kafea, dok ovde kod vas ima mnogo više kafana, restorana i kafića. Video sam da imate i puno studenata, oko 30 000 koliko sam čuo. Zato mi je na pamet pala ideja da otvorim Anticafe. Primera radi, postoji studentska tarifa za boravak i ona se dobija uz index”objašnjava nam Aleksej, na gotovo čistom srpskom jeziku, koji uči u privatnoj školi jezika.

Najčešći gosti, dodaje Aleksej, i jesu studenti od 20 ak godina koji rado igraju društvene igre medju kojima su i Lobster, Catan, Šerif Notingema, Mafija, šah, domine… ali ima i gostiju od 30 pa i 40 godina koji sa svojim društvom najrađe odmere snage u stonom tenisu (nisu retki ni turniri sa nagradama za najbolje) stonom fudbalu ili jednostavno uživaju u filmskim projekcijama uz kokice. Da ne zaboravimo, u Anticafeu boravak je dozvoljen i psima…

“Studentima ali i onima koji to nisu, ovde su na raspolaganju Chillout zona za komunikaciju, zona za nargile (Darkside i Element), zona sa gitarama ali i zona za igru društvenih igara. Cena za jedan sat je 250 dinara, dva sata su 200, treći sat je 150 i četvrti 100 dinara. Svaki sat preko je besplatan” kaže Aleksej.

Za decu do 10 godina i u pratnji roditelja, boravak je besplatan. Oni mogu da uživaju u slaganju slagalica ili bojenju bojanki. Takođe, Anticafe im nudi i proslavu rođendana…

“Imamo i sobu za rođendane, koju iznajmite za 1000 dinara po satu, ili možete iznajmiti i ceo lokal za 3000 dinara po satu. Dozvoljeno vam je da unesete vašu hranu i piće, a možete i da naručite da vam dostave hranu. Tu je veliki TV, karaoke, muzika koju želite, društvene igre, stoni tenis i još mnogo toga na raspolaganju…” 

Aleksej kaže da se na ovome neće zaustaviti.

“U planu mi je da kupim još puno društvenih igara na srpskom, video projektora za filmove, još neki soni plej stejšn, veliki pikado, knjige, slike, nešto od dekora, kako bi prostor bio još udobniji.”

Na pitanje da li su i koliko slični Srbi i Rusi, mladi domaćin nam uz osmeh odgovara…

“Ima puno sličnosti i tek po neka razlika. Najveća je ta što Srbi mnogo vole da piju kafu, a čaj samo kada su bolesni.” 

O povratku u rodnu Moskvu, Aleksej i njegov otac, trenutno i ne razmišljaju. Svo svoje slobodno vreme usmerili su u Anticafe i ideje kako da bude još zanimljiviji, sadržajniji i bolji.

Anticafe
Ivana Gundulića 2,
18000 Niš

Zapratite nas:
Instagram
Facebook
Telegram
www.anticafe.info