Uspešno završena serija radionica „Mala škola farmacije” u organizaciji Farmaceutskog fakulteta Novi Sad – VŠJ Niš

Mala škola farmacije
Mala škola farmacije

Uzbudljive radionice pod nazivom „Mala škola farmacije” nedavno su održane u organizaciji Farmaceutskog fakulteta Novi Sad, u Visokoškolskoj jedinici Niš.

Cilj ovih radionica bio je da se srednjoškolci upoznaju sa procesom rada na fakultetu, ali i da im se praktično pokaže šta ih to očekuje ukoliko se jednog dana odluče da postanu studenti farmacije. Naravno, to je podrazumevalo i organizaciju eksperimenata, kao i laboratorijski rad u prostorijama fakulteta.

Svaka od tri radionice bavila se specifičnom temom, dok je tema sve tri radionice bila i oblast kontinuiranog profesionalnog razvoja i pisanja CV-ja. Ovoj oblasti Farmaceutski fakultet Novi Sad poklanja posebnu pažnju i ističe njen značaj studentima već od prvih brucoških dana.

Radionica – Hemija

Prva radionica nosila je naziv Hemija. Na ovoj radionici, učenici su imali priliku da izvedu i nekoliko eksperimenata, pa su tako ovom prilikom videli i naučili na koji način se dokazuje antioksidativno svojstvo askorbinske kiseline, a videli su i kako da identifikuju paracetamol i aspirin uz pomoć hemijskih reagenasa.

Iako možda deluje da su već nakon prve radionice postali pravi mali farmaceuti, nakon druge radionice srednjoškolci su zapravo još dublje zaronili u čaroban svet ove divne nauke.

Radionica – Farmaceutska tehnologija

Na drugoj radionici pod nazivom Farmaceutska tehnologija, učenici su imali priliku da sami izrađuju preparate, kao što su: krema za negu ruku sa ureom, gel za dezinfekciju ruku i sl. Uzorke ovih preparata, učenici su poneli sa sobom kao mali suvenir i uspomenu na radionicu koju su pohađali.

Radionica – Farmakognozije

Treća radionica obrađivala je temu Farmakognozije – najstarije farmaceutske discipline koja izučava prirodne lekove, odnosno, one lekove koji su biljnog, životinjskog ili čak mineralnog porekla.

Iz Farmaceutskog fakulteta Novi Sad VŠJ Niš kažu da su izuzetno zadovoljni posetom, ali i aktivnošću srednjoškolaca koji su proaktivno učestvovali u diskusijama i praktičnim aktivnostima. Naročito su zapaženi učenici iz srednje medicinske škole „Dr Miodrag Lazić”, kao i gimnazija „9. maj” i „Svetozar Marković”.

Na ovim radionicama, učenici su imali priliku ne samo da steknu nova znanja, već i da se povežu sa stručnjacima iz oblasti farmacije, što je važan korak ka njihovoj budućoj karijeri u ovom području. Važno je napomenuti i da su svi srednjoškolci dobili i Potvrdu o učešću na radionicama „Mala škola farmacije”.

Profesori i saradnici koji su učestvovali u osmišljavanju i realizaciji ovih radionica, nadaju se da su niški srednjoškolci iz njihovih učionica i laboratorija poneli najlepše uspomene, a isto tako se nadaju da su bar neke od njih inspirisali i motivisali da buduću karijeru potraže u oblasti farmacije.

Iz Farmaceutskog fakulteta Novi Sad obećali su da će organizacija ovakvih i sličnih radionica preći u tradiciju: Nastavljamo sa organizacijom ovakvih inspirativnih događaja kako bismo mladima pružili uvid u svet farmacije i motivisali ih da razmotre ovu oblast kao svoj budući akademski put – rekli su iz FFNS VŠJ Niš.

Ukoliko ste zainteresovani za učestvovanje u nekoj od narednih radionica, predlažemo da pratite društvene mreže, ili pošaljete mejl na office.nis@faculty-pharmacy.com.

Global Digital Clinik