VIDOVDAN je praznik srpske sudbine

vidovdanska akademija
Kosovka devojka, Uroš Predić

Kroz istoriju srpskog naroda, Vidovdan je često bio dan kad su se dešavali bitni događaji.

KOSOVSKI BOJ

Treba svakako početi od 1389. godine, tj. od bitke na Kosovu,  gde se dogodio sukob srpske vojske pod vođstvom kneza Lazara i turske vojske pod vođstvom sultana Murata. Ovaj boj podrazumeva žrtvovanje za više vrednosti i opredeljenje za duhovno naspram materijalnog. Odricanje kneza Lazara  od ovozemljske slave postalo je osnova srpskog nacionalnog etosa.

Kult ovog praznika dodatno se učvrstio za vreme romantizma, jer je buđenje nacija bilo neminovna činjenica ovog pokreta.

SARAJEVSKI ATENTAT

Takođe na Vidovdan, ali 1914. godine, desio se atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu u Sarajevu od strane Gavrila Principa, što je pokrenulo Prvi svetski rat.

VERSAJSKI SPORAZUM

Na Vidovdan 1919. potpisan je Versajski sporazum sa Nemačkom, čime je završen Prvi svetski rat. Nemačka je u skladu sa ovim ugovorom morala priznati da je isklučivi krivac za Prvi svetski rat.

VIDOVDANSKI USTAV

Davne 1921. godine srpski kralj Aleksandar Karađorđević doneo Vidovdanski ustav, Ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Ovaj ustav važio je do 6. januara 1929. godine. Usvajanje ovog ustava donelo je velike političke sukobe u tadašnjoj SHS.

MILOŠEVIĆEV GOVOR I ODLAZAK

Na Vidovdan1989. godine obeleženo je 600 godina Kosovske bitke, Miloševićevim govorom na Gazimestanu, a 2001. Slobodan Milošević je izručen tribunalu u Hagu.

DRŽAVNI PRAZNIK OD 1889.

ZA državni praznik, Vidovdan je prvi put proglašen 1889. godine, na 500. godišnjicu Kosovskog boja, kada je upriličena i proslava miropomazanja kralja Aleksandra Obrenovića u manastiru Žiča. Kao nacionalni praznik slavio se i u Kraljevini Jugoslaviji, a u red državnih praznika vraćen je 2001. godine i obeležava se radno. U školama se na ovaj dan učenicima dodeljuju priznanja učenicima.

SRBI NISU VIŠE DEO HRVATSKE

Na Vidovdan 1990. godine usvojenim amandmanima na Ustav Hrvatske, Srbi više nisu bili konstitutivni narod u Hrvatskoj.

MILOŠEVIĆ U HAGU

2001. godine na današnji dan Slobodan Milošević je izručen Haškom tribunal.

PRISTUPNI PREGOVORI 

Na Vidovdan, 2013. godine Evropski savet je usvojio preporuku Evropske komisije da otvori pristupne pregovore sa Srbijom.

Global Digital Clinik