Turisti i gosti će uskoro šetati novim Stazama zdravlja u Niškoj Banji

„Staze zdravlja i susreta – Turistička promocija u regionu“; Foto: GO Niška Banja

U Niškoj Banji krajem aprila su počeli radovi na rekonstrukciji “Staza zdravlja”.

Rekonstrukcija šetališta se izvodi u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Bugarske „Staze zdravlja i susreta – Turistička promocija u regionu“ i koja bi trebalo da bude završena u naredna tri meseca.

Staze zdravlja u Niškoj Banji
Staze zdravlja u Niškoj Banji

“Projekat obuhvata popločavanje 4.000 kvadrtanih metara Staza zdravlja, 40 novih klupa, 3 nova odmarališta, vrtno senilo, rehabilitovanje Amfiteatra (male scene), zamenu i popravku rasvete na stazama, nove potporne zidove, nove ukrasne ograde itd”, objašnjavaju u Gradskoj opštini Niška Banja.

Zahvaljujući ovom projektu nedavno je u Niškoj Banji postavljen video nadzor na devet ključnih lokacija, a koji je uveden da bi se preventivno delovalo u sprečavanju šumskih požara, poplava i bezbednosti građana i imovine.

Uređenje Staze zdravlja; Foto: GO Niška Banja
Uređenje Staze zdravlja; Foto: GO Niška Banja

Prošle godine, u septembru Niška Banja je preko ovog projekta dobila turističko-informativna tablu sa QR kodovima za 33 lokacije koji omougućava gostima niške Banje da putem mobilnog telefona ili tablet računara dobiju informacije o kulturno istorijskim spomenicima, hramovina i izletištima itd.

Turistička-informativna tabla u Niškoj Banji; Foto: GO Niška Banja
Turistička-informativna tabla u Niškoj Banji; Foto: GO Niška Banja

Staze zdravlja

Inače, u Niškoj Banji šetališta su deo lečenja , oporavka i rekreacije u Niškoj Banji i postoji ukupno šest staza u dužini od 350 do 1400 metara.

Staze I i II su bez uspona i padova i namenjene su rehabilitaciji težih srčanih bolesnika.

Staze III, IV i V predstavljaju kombinaciju hoda po ravnom i uspona sa različitim nagibom. Namenjene su rekreativcima i pacijentima koji imaju ili su stekli veću toleranciju fizičkog napora.

Staza VI ili „zlatna staza“ predstavlja kombinaciju naizmeničnog smenjivanja bržeg i sporijeg hoda. Pogodna je za sve one koj žele da se bave fizičkom aktvnošću u cilju očuvanja zdravlja.

Lekari kažu da je najprirodniji i najlaklaši vid kretanja –  hodanje.

“Šetnje nam obezbeđuju zdravlje celog tela. Šetnja ima pozitivne efekte na psihičko i fizičko zdravlje čoveka, za šetnju je potrebno vreme i dobra volja, ne košta ništa, a pruža puno. Šetnja je vid rekreacije za koji nije potrebna skupa oprema”, dodaju lekari.