Poznati niški vajar Ivan Felker nastradao u udesu u Nišu

hitna pomoc

Vajar iz Niša Ivan Felker (74) preminuo je tokom noći od posledica povreda koje je zadobio u udesu u Ulici Milojka Lešjanina kod džamije.

U policijskoj upravi u Nišu potvrdili su za agenciju Beta da se udes dogodio juče oko 7.00 sati i da je pešaka, koji je prelazio kolovoz, oborio automobil.

„Pešak je vozilom Hitne pomoći prevezen do Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu. O nesreći je obavešteno Više javno tužilaštvo“, kazali su u policiji.

Ivan Felker jedan je od najpoznatijih niških skulptura, autor brojnih dela, organizator više samostalnih izložbi i učesnik mnogih zajedničkih izložbi, a za svoj rad osvajao je brojna priznanja i nagrade.

Građani Niša pamte ga pre svega kao autora skulpture Stevana Sremca i njegovog psa Čape, i česme „Puž“ u parku Čair.

Felker je autor spomenika srpskom vojniku iz Prvog svetskog rata na Mokroj gori, skulpture „Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu i skulpture „Dvoglavi orao“ u Soko Banji.

U Sjedinjenim Američkim Državama uradio je potret kralja Petra, Stevana Mokranjca, Vuka Karadžića, Mileve Marić, Milutina Milankovića i Nadežde Petrović, a u Cirihu je uradio spomen ploču Milevi Marić.

Global Digital Clinik