Šta sve poskupljuje od 1. maja

U Srbiji se od 1.maja obračunavaju novi iznosi akciza na gorivo, kafu, cigarete i alkohol, usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Akciza sa PDV-om na gorivo je veća od 4,5 dinara do 5,7 dinara.

Ekonomista i novinar Mihailo Gajić navodi da je reč o odeljku zakona koji kaže da se akcize u tekućoj godini usklađuju sa rastom cena u odnosu na prethodnu.

Akciza na alkoholna pića iznosi 26,80 dinara i 30,72 dinara po litri, za kafu od 108,06 dinara do 405,24 dinara po kilogramu, a za tečnosti za punjenje elektronskih cigareta 10,46 dinara po mililitru.

Kafa skuplja zbog više faktora

„Cena dizela je bila 214 dinara i nije promenjena. Cena benzina je čak pala, a akciza je povećana. Zato što su drugi parametri tome doprineli“, rekao je Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije za javni servis.

Dok su kod goriva mogući svi scenariji, vrlo je verovatno da ćemo piti skuplju kafu i to ne samo zbog povećane akcize.

„Ovo povećanje akciza će u narednom periodu sigurno rezultirati daljim rastom cena kafe, imajući u vidu da proizvođači, odnosno prodavci kafe, imaju trenutno veoma male marže i nije realno očekivati da će oni da smanje svoju zaradu“, kaže dr Duško Bodroža sa Instituta ekonomskih nauka.

Poskupeće i cigare, ali i rakija

Dosadašnja praksa je bila da proizvođači uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici cigareta, što je, čini se, poštovano i sada.

Za oko 20 do 30 dinara, zavisno od zapremine i jačine alkohola, poskupeće i rakije.

Ivan Bogdanović iz kompanije „Sokolova rakija“ objasnio je da na poskupljenje rakije ne utiče samo povećanje akcize na alkohol. Već i veća cena goriva ili na primer manji prinosi voća zbog vremenskih uslova .

Ekonomista i novinar Mihailo Gajić navodi da kada je reč o porastu cena akciza, to nije akcizni kalendar kao takav, to je odeljak zakona koji kaže da se akcize u tekućoj godini usklađuju sa rastom cena u odnosu na prethodnu.

„Dakle, ako imamo inflaciju, onda zapravo ta suma novca koju država sakupi kroz poreze, uključujući i akcize, da polako gubi na svojoj kupovnoj moći da bi država uspela da nekako plati ono što je planirala“, ističe.

Kako navodi, već deset godina i duže se koristi kao neka vrsta instrumenta da se akcize povećaju kada dođu podaci o tome koliki je bio rast cena na malo u prethodnoj godini.

„Sa stanovišta potrošača, ljudi, građana, plaćali smo skuplje prošle godine, bila je inflacija, a sada zbog toga moramo još skuplje da plaćamo jer skaču akcize“, navodi.

Global Digital Clinik