“Pravoslavni volonteri” u UKC Niš

Foto: UKC Niš

Univerziteski klinički centar Niš i Eparhija Niška, zvanično zajednički će sprovoditi projekat „Pravoslavni volonteri u zdravstu“. Oni će proći osnovnu obuku od strane lekara i medicinskog osoblja UKC Niš , a posao koji budu obavljali neće podrazumevati posao za koji su kvalifikovani isključivo medicinski radnici.

Ugovor o saradnji potpisali su Episkop niški g. Arsenije i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš prof.dr Zoran Perišić.

Ovim ugovorom regulisani su status i opseg delatnosti humanih volontera, koji će svojim nesebičnim zalaganjem doprineti olakšanju rada zdravstvenih službenika, a posledično i poboljšanju nege pacijenata. Za koordinatora volonterske službe pri Univerzitetskom Kliničkom centru Niš postavljen je dr Aleksandar Nikolić, anesteziolog.

Prilikom susreta u Univerzitetskom kliničkom centru, Episkop niški Arsenije istakao je značaj projekta „Pravoslavni volonteri u zdravstvu”.

Ovaj projekat je zajednički poduhvat Verskog dobrotvornog starateljstva Eparhije niške.

“Ovo je značajan projekat pre svega za one kojima je pomoć potrebna, a to su pacijenti ove ustanove. Drago nam je da se veliki broj volontera već javio, a među njima ima i studenata medicine što me posebno raduje“, istakao je Episkop niški .

“Saradnja Univerzitetskog kliničkog centra i Eparhije niške oduvek je na zavidnom nivou, a ovaj projekat je posebno značajan jer će sprovoditi ono što naša vera propoveda, a to je pomoć svakom kome je pomoć potrebna. Drago mi je da među prijavljenim volonterima ima i naših budućih kolega lekara“, rekao je  direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoran Perišić.

Do sada se za ovaj projekat prijavilo preko dvadeset volontera, a Pravoslavna Eparhija niška još jednom je pozvala sve zainteresovane da uzmu učešća u ovom plemenitom delu, kako bi, noseći bremena jedan drugoga, po rečima Svetog Apostola Pavla, ispunili zakon Hristov.

Inače, volonteri će proći osnovnu obuku od strane lekara i medicinskog osoblja UKC Niš , a posao koji budu obavljali u UKC svakako neće podrazumevati posao za koji su kvalifikovani isključivo medicinski radnici .

Global Digital Clinik