Video-nadzor u Niškoj Banji povezan sa Komunalnom policijom

Video nadzor u Niškoj Banji; Foto: GO Niška Banja
Video nadzor u Niškoj Banji; Foto: GO Niška Banja

Svi delovi opštine Niška Banja, šuma, vodotokovi i veći deo šetališta pokriveni su kamerama za video nadzor.

Postavljene su na devet lokacija zahvaljujući sredstvima dobijenih iz IPA projekta prekogranične saradnje “Zajedničko upravljanje rizicima u regionu Niška banja i Konstanec” i koji podrazumeva opremu za brzo i efikasno reagovanje u slučaju vanrednih situacija, kažu u ovoj opštini.

Komunalni policajci koji će situaciju pratiti 24 sata, moći će da reaguju istog trenutka kada uoče da preti izlivanje reka, posumnjaju da je došlo do šumskog požara ili kršenja komunalnog reda.

“Kamere snimaju reke i šume koje su rizične u Niškoj Banji, kako bi sprečili vanredne situacije. Uskoro stiže i dron, čamci i oprema za 5 dobrovoljnih vatrogasaca”, kaže predsednik GO Niška Banja, Dejan Jovanović

Podsetimo, ove godine u Banji je dva puta proglašena vanredna situacija zbog izlivanja reka i mutne vode zbog koje je stanovništvo bilo uskraćeno da je pije.

Kamere prate tok Kutinske reke koja se najčešće izliva u proleće i na jesen, zatim tok Jelašničke reke, tok Nišave kod Proseka, tok izvorišta u Niškoj Banji i deo koji se nalazi na šetalištu iznad Instituta.

Kamera kod "Suvog izvora" u Niškoj Banji
Kamera kod “Suvog izvora” u Niškoj Banji

Komunalna policija koja prati stanje na terenu moći će blagovremeno da reaguje i da javi nadležnim službama ukoliko negde izbije požar ili voda nadolazi i “preti” da se izlije.

“Pratićemo i da li neko narušava komunalni red ili javni red i mir  jer su kamerama pokriveni i delovi parkova i šetalište. Snimci se na sudu mogu koristiti kao dokaz protiv građana kada se budu obeležile lokacije koje se snimaju”, kaže Milan Đorđević iz Komunalne policije.  

Vrednost ovog projekta je 250.000 evra.