Sotirovski za sledeću nedelju najavljuje sadnju 90 kedrova na Bulevaru Nemanjića

kedrovi sadnja bulevar sotirovski
Foto: Zvanični sajt "Grad Niš"

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je za sledeću nedelju sadnju 90 kedrova koji će biti zamena za 18 posečenih stabala na Bulevaru Nemanjića zbog izgradnje šoping centra. Pored toga Sotirovski je najavila da će u okviru akcije prolećnog pošumljavanja područja Niša sadnice biti podeljene i građanima.

Krajem novembra prošle godine kod tržnog centra koji gradi kompanija Delta, na Bulevaru Nemanjića zaposleni JKP Mediana posekli su drvored od 18 kedrova. Nakon toga usledile su burne reakcije građana na društvenim mrežama, a članovi Urbane gerile odlučili su da odaju počast posečenom drveću na Bulevaru Nemanjića. Oni ali i brojne Nišlije zapalili su sveće u znak protesta i kako su tada rekli, i u znak sećanja na mestu gde su nekad bili kedrovi.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je za sledeću nedelju sadnju 90 kedrova koji će biti zamena za 18 posečenih stabala na Bulevaru Nemanjića zbog izgradnje šoping centra.

Akcija prolećnog pošumljavanja u okolini Niša je već počela sadnjom 100 stabala hrasta lužnjaka na obalama Nišave u Trupalu, kaže gradonačelnica.

„Stvaramo šumovit i lep potez i istovremeno utvrđujemo obale reke“, rekla je  Sotirovski koja je sa vršiocem dužnosti direktora JP „Srbijašume“ Igorom Braunovićem zasadila prvu sadnicu tog dugovečnog drveta.

Braunović je rekao da je JP „Srbijašume“ ostalo za pošumljavanje još 11 odsto površina državnog zemljišta kojim to javno preduzeće gazduje i da je put daljeg pošumljavanja saradnja sa građanima i lokalnim samoupravama i sadnja na privatnim posedima.

Stabla hrasta lužnjaka gradu je poklonilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije čiji su predstavnici rekli da su novembra prošle godine započeli akciju „Sad za budućnost“ i da je do sada na 70 lokacija u Srbiji zasađeno 1.200 hrastova lužnjaka.

Šumovitost terotirije Niša kojom gazduje JP „Srbijašume“ iznosi 90 odsto.