Lalinac: Na mestu gde je bila deponija posađeno 1.100 topola

Foto: FB "Južna Morava Lalinac"

U naselju Lalinac koje se nalazi na desetak kilometara od Niša na mestu gde je nekada bila divlja deponija u poslednja četiri dana posađeno je 1.100 topola.

Meštani Lalinca nedavno su odlučili da osnuju udruženje “Južna Morava Lalinac” i sami reše problem divljih deponija u svom okruženju. U februaru su organizovali akciju i sakupili oko 200 kubika smeća sa divljih deponija koje se godinama stvaraju.

Sledeći korak bilo je uređenje ovog prostora. U prethodna četiri dana na mestu koje je godinama služilo kao deponija, posađeno je 1.100 sadnica topole. Udruženje „Južna Morava Lalinac“ obezbedilo je mehanizaciju, a meštani, i stari i mladi, rado su se pridružili sadnji.

Foto: Facebook „Južna Morava Lalinac“

Želimo da Lalinac bude mesto u kojem će odrastati buduće generacije, da sprečimo migracije mladih. Da Lalinac bude lepo mesto za život i odrastanje„, priča Dejan Stanković iz udruženja.

Svojim primerom meštani Lalinca pokazali su da kada su složni mogu postići mnogo toga. Svako od njih dao je svoj doprinos, a sve sa istim ciljem: Da sebi obezbede bolje mesto za život.

Priprema terena za sadnju.
Foto: Facebook „Južna Morava Lalinac“

Umesto ružnih prizora smeća, sada će zelenilo krasiti obalu Južne Morave. Akciju meštana podržali su GO Palilula, JKP „Mediana“ i JP „Srbijašume“ koje je obezbedilo sadnice. „Od donatora smo dobili i ukrasno drveće, tuje“, dodaje Stanković.

Planovi za budućnost

Kako kaže, Dejan Stanković iz uduženja „Južna Morava Lalinac“, planiraju da urede i prostor kod fudbalskog stadiona. „Napravićemo teren za odbojku na pesku ili mali fudbal“, priča on.

Ipak, sve ovo je neizvesno i zavisiće od novčanih sredstava kojima raspolažu. Najavljuje i da će uskoro biti otvoren i račun za donacije, kako bi svi oni koji žele mogli novčano da podrže akcije.