Potpisivanjem memoranduma Banski dvor i SKC Niš i zvanično počeli saradnju

banski dvor skc
Foto: SKC

Kulturni centar Banski dvor i Studentski kulturni centar Niš potpisali su memorandum kojim je i zvanično počela saradnja ove dve institucije. Tim povodom u Nišu je organizovana i promocija monografije “Svetislav Tisa Milosavljević – od Niša do Banja Luke, od vojnika do državnika”, a potom i zajednički koncert kamernog gudačkog orkestra iz Banja Luke i hora iz Niša.

Potpisivanjem memoranduma o saradnji Kulturni centar Banski dvor i Studenski kulturni centar Niš zvanično su uspostavili, kako su naveli direktori ovih institucija, kulturni most između Banja Luke i Niša.

„Upoznat sam sa bogatim programskim aktivnostima koje sprovodi SKC Niš. Banski dvor ništa manje. Uveren sam da ćemo moći da lepo upotpunimo te naše programe, dosta je polja u kojima možemo da razvijamo našu saradnju koja će se vremenom samo nadograđivati“, naveo je prof. dr Mladen Matović, direktor Kulturnog centra Banski dvor.

Direktor SKC-a ovom prilikom je rekao da je ovakvom saradnjom otvorena nova stranica kulturološke istorije.

“Prepoznali smo da Kulturni centar Banski dvor ima iste programe, iste segmente i oblasti kulturnih događaja. Nema razloga da ne sarađujemo i da Niš i Banja Luku spojimo na pravi način, a to je kultura”, naveo je dr Predrag Jelenković.

Povodom početka saradnje u dvorištu niškog Univerziteta predstavljena je i monografija “Svetislav Tisa Milosavljević – od Niša do Banja Luke, od vojnika do državnika”. Simbolično i saradnja između ove dve institucije počela je 7. septembra, na dan rođenja bana koji povezuje Niš i Banja Luku. Bio je brigadni general, ministar saobraćaja u kraljevini SHS-a, a kasnije i prvi ban Vrbaske banovine sa sedištem u Banja Luci.

„Svetislav Tisa Milosavljević je nepravedno zapostaljeni Nišlija. Ideja ove monografije je bila da se svaki segment njegovog života rasvetli, uključujući onaj o kome se najmanje znalo – period odrastanja koji je pisan na osnovu arhivske građe Istorijskog arhiva u Nišu. Ovo je možda i najvredniji deo monografije jer se o tome do sada nije pisalo“, navodi autor monografije istoričar Milutin Miltojević.

Nakon promocije gudački orkestar „Svetislav Tisa Milosavljević“ i Akademski hor SKC-a održali su zajednički koncert.

„Uvek je zadovoljstvo sarađivati sa ljudima koji su puni entuzijazma kao i mi. Ja se stvarno nadam da će to imati jednu daleku budućnost“, navodi prof. dr Branka Radošević Mitrović, dirigent gudačkog orkestra „Svetislav Tisa Milosavljević“
Potpisivanje memoranduma važan je momenat u povezivanju Banskog dvora i SKC-a saglasni su dirigenti.

„Mislim da ćemo u budućnosti biti svedoci jako dobrih koncerata i kulturnih aktivnosti obe kuće“, kaže prof. mr Zoran Stanisavljević, dirigent Akademskog hora SKC-a.
Iz obe institucije kulture očekuju da će, posle uspešne promocije i koncerta u Nišu, umetnici iz oba grada uskoro zajedno nastupiti i u Banja Luci.