Počinje Kup Radivoja Koraća

Foto: Košarkaški savez Srbije

Od danas do subote, 18. februara, Niš će po 18. put biti domaćin Kupa Radivoja Koraća, a borbu za trofej ”Žućkove levice” od 18 sati u hali ”Čair” otvoriće Partizan i subotički Spartak. Od 21 sati biće odigran i drugi četvrfinalni duel u kome će snage odmeriti Mega i Vojvodina.

Jug ni ove godine neće imati svog predstavnika, ali je bez obzira na to interesovanje ogromno, što govori podatak da su karte rasprodate u roku od par sati.

Kup je dobio ime po legendarnom košarkašu Radivoju Koraću zvanom Žućko. Rođen je u Somboru 5. novembra 1938. godine. Poznat je kao igrač OKK Beograda i reprezentativac Jugoslavije. Bio je jedan od najboljih igrača šezdesetih godina, proglašen je sportistom godine Jugoslavije 1960. godine. Četiri puta je bio najbolji strelac evropskog prvenstva (1959, 1961, 1963 i 1965 godine). Titulu MVP evropskog prvenstva dobio je 1961. godine. Žućko je u Vogošći, u blizini Sarajeva, poginuo 2. juna 1969. godine, kada se vraćao sa prijateljske utakmice reprezentacija Jugoslavije i BiH. Bio je prvi sportista koji je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu.

I ove godine na Kupu najviše pažnje privlače večiti rivali, koji tradicionalno u Nišu imaju veliku podršku njihovih navijača, a potencijalni duel dva tima se očekuje već u polufinalu.
Klubovi sa najviše trofeja na ovom Kupu su Crvena Zvezda i Partizan sa 8 titula, FMP koji ih ima 3 i Mega sa jednom titulom.

Trofej „Žućkove levice“ brani tim Crvene Zvezde.

Podsetimo, Nišlije će ovogodišnja organzacija završnice nacionalnog Kupa koštati 9 miliona dinara, a taj novac biće utrošen, kako su najavili iz Grada, na glamoruznu organizaciju.

Global Digital Clinik