Plate u javnom sektoru veće od proseka u Srbiji

Od ukupnog broja zaposlenih koji je u Srbiji u prvom kvartalu iznosio 2,36 miliona, više od četvrtine, preciznije njih 614.522 radilo je u javnom sektoru, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku. Prosečne februarske plate u javnom sektoru su bile 98.886 dinara što je za oko 4.700 dinara više od ukupnog republičkog proseka koji je iznosio 94.125 dinara.

S obzirom na to da su plate u javnom sektoru veće od proseka u Srbiji postavlja se pitanje koliko se zarađuje kod privatnika.

U Uniji poslodavaca Srbije navode da je pre desetak godina počela tendencija izjednačavanja prosečnih plata u javnom i realnom sektoru, ali da je situacija standardno takva da su u javnom sektoru veće zarade u proseku nego u realnom sektoru.

Kažu da bi slobodna sredstva u slučaju kada bi prosečno bila niža zahvatanja iz zarada, mogla da se iskoriste za veće zarade u realnom sektoru.

U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata navode da je neverovatan podatak da su prosečne plate u javnom sektoru skoro 100.000 dinara, da to govori da je ogromno raslojavanje građana Srbije i da pojedini zaposleni imaju za prilike u Srbiji “neverovatne plate”.

Navode da je činjenica da su već decenijama plate u javnom sektoru više od zarada u privatnom sektoru i da je to nešto s čime se suočavamo dugi niz godina, ako ne i decenija.

U tom sindikatu kažu da su se u nekom periodu plate u javnom i privatnom sektoru malo približe jedna drugoj, a da onda dođe do jednog naglog skoka plata zaposlenih u državnoj upravi i javnom sektoru.

U tom sindikatu kažu da su se u nekom periodu plate u javnom i privatnom sektoru malo približe jedna drugoj, a da onda dođe do jednog naglog skoka plata zaposlenih u državnoj upravi i javnom sektoru.

Koliko može da se zaradi u realnom sektoru?

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je za Euronews Srbija da u realnom sektoru postoje velike razlike u platama od jednog sektora privrede do drugog sektora.

“U prosek plata sigurno bi bili uključeni i oni iz IT sektora, koji sami po sebi imaju velike zarade, ali zato ima i oni koji su u firmama koje su radno-intenzivne, gde postoji veliki broj radnika koji imaju relativno male plate. Mi znamo iz prakse i iz ranijih godina da zaostaje realni sektor u odnosu na prosečne plate u javnom sektoru”, rekao je Atanacković.

Atanacković je naveo da privreda veće prosečne plate u javnom sektoru u odnosu na realni sektor tumači kao anomaliju budući da su oni koji su uglavnom na budžetu bolje plaćeni u odnosu na ostale koji se bave direktno privredom i koji zarađuju za taj novac koji primaju.

“U zapadnoj Evropi je to uvek obrnuto. Ako gledamo primere u zapadnoj Evropi, najčešće su ti proseci zarada niži u javnom sektoru u odnosu na realan, odnosno privatni sektor. Tako da ljudi praktično izbegavaju da budu na budžetu, da budu u takvim nekim delovima koji ne zavise direktno od privrede i sele se u privredu gde su plate veće”, rekao je on.

Ranka Savić iz ASNS kaže za Euronews Srbija da većina građana ima neuporedivo manju platu od prosečnih u javnom sektoru mada je, dodaje, i u realnom sektoru stanje različito kada je reč o platama.

“Komuniciram sa ljudima, ja sam čovek terena, putujem po Srbiji i gde god odem, plate su neuporedivo manje od ovih prosečnih. Inače, činjenica je da su već decenijama plate u državnom i javnom sektoru više od zarada u privatnom sektoru i to je nešto s čime se mi zaista suočavamo dugi niz godina, ako ne i decenija”, rekla je ona.

Među zaposlenima u javnom sektoru su, kaže Savić, i oni koji rade na ugovore o delu, a njihov broj nije uopšte mali kao što se to misli.

Izvor: Euronews

Global Digital Clinik