Ponovo jak zemljotres u Rumuniji, osetio se u celoj Srbiji

Zemljotres u Rumuniji

Novi zemljotres pogodio je oko 14 časova Rumuniju, a osetilo se jako podrhtavanje širom Srbije. Zemljotres je bio jačine 5.7 stepeni Rihterove skale prema podacima sa sajta Seizmološkog zavoda Srbije.

Epicentar  je bio na 204 kilometra od Beograda, a zemljotres je bio na dubini od 10 kilometara.

Odmah nakon tog potresa, zabeležen je niz drugih u Rumiji, jedan jačine 3,9 stepeni, drugi 3,3, a treći 3,4 i četvrti 2,6 pokazuju podaci Sezimološkog zavoda Srbije.

Zemljotres se oko 14.15 časova osetio i u Nišu. Podrhtavanje tla se osetilo posebno na višim spratovima, a u stanovima su padale stvari. Ispred pojedinih zgrada i kuća izašli su uznemireni građani, podrhtavanje je bilo veće nego juče.

Nešto posle 14 sati i 15 minuta zatreslo se tle i u Kragujevcu, a današnji „udar” bio je i jači i duži. Kragujevčani javljaju da su se u njihovim kućama i stanovima tresli delovi nameštaja, stolice stolovi, kreveti, saksije sa cvećem.

„U toku je prikupljanje podataka, preliminarna magnituda je 5,5, prva koja je izbačena. Biće sigurno još (potresa, prim.aut.)“, kazali su za Danas iz Republičkog seizmološkog zavoda Srbije.

U Zavodu su objasnili da je područje oko mesta Targu Žiju, gde je poslednjih dana zabeleženo više podrhtavanja tla, poznato po zemljotresima veće jačine.

„Ova zona je inače poznata da može da generiše potrese ove magnitude. Inače su zemljotresi iz ove zone bili i tokom prošle godine sa magnitudama 3, 3,6 i tako dalje. To područje ‘radi’“, rečeno je u Republičkom seizmološkom zavodu Srbije.