Koalicija “Biramo Niš”: Zaustavićemo urbanističko nasilje i poništiti štetočinske planove

Iz koalicije “Biramo Niš” navode da je jedan od najvećih uzroka uništenja duha Grada Niša, pored privrednog, socijalnog, kulturnog, ekološkog i duhovnog propadanja Grada je i takozvani „investitorski urbanizam“. Zbog toga će, ukoliko opozicija pobedi u Nišu, zaustaviti urbanističko nasilje i poništiti štetočinske urbanističke planove aktuelne vlasti.

Iz koalicije “Biramo Niš” u saopštenju koje potpisuju Tamara Milenković Kerković i Slaviša Dinić, ističu “koruptivnu spregu nosilaca lokalne vlasti  i krupnog kapitala povlašćenih investitora čiji je profit, nasuprot potreba građana , isključivi generator urbanističkih odluka”.

“Ovaj „pakt“ politike i borbe za profit, uz posredovanje kartela povezanih urbanista, pretvorio je Niš u „betonsku kasabu“,  oduzeo mu urbani identitet, tragično smanjio gradske zelene površine i unakazio istorijsko gradsko jezgro. Urbanističko-investitorsko nasilje je Nišlijama oduzelo površine javne namene, parkove, šume, obalu Nišave, međublokovsko zelenilo, čist vazduh, sportske terene i dečija igrališta, a donelo im bujične poplave, toplotna ostrva, ogromno zagađenje vazduha, klizišta i ugrožavanje sanitarnog zelenog pojasa oko vodoizvorišta”, navode.

Tvrde da su od “nezakonito poklanjane javne površine kompaniji „Delta“ i seče kedrova sa šetališta, preko Memoranduma sa „anonimnim“ investitorom Karićem, zbog čijeg je „Tesla parka“ menjan Generalni urbanistički plan koji je predvideo Niš kao „prestonicu betona i behatona“, nezakonitim i hitnim izmenama planova  generalne i detaljne regulacije, koje na hitno zakazanim sednicama  odbornici niške Skupštine najčešće, pre glasanja nisu ni videli, serijom nekažnjenog kršenja zakona otimane su javne površine od Nišlija”

“Samo neki od tih primera je promena javne namene i kupovina za trećinu vrednosti 3,5 hektara šume iznad Stare Ciglane za izgradnju betonskog naselja sa 2500 stanova uprkos svim protestima građana i bez obzira što se zemljište nalazi u postupku restitucije, oteta obala Nišave kod Starog Vulkana za čudovišni „Niš na vodi“, pokušano otimanje „Belog brda“ iznad Gornjeg Matejevca, izmenama Plana načinjena šteta građanima Somborskog bulevara, gradnja stambenih blokova umesto vrtića, sportskih terena, škola i domova zdravlja, smanjen pojas sanitarne zaštite oko vodoizvorišta i još mnogo drugih urbanističkih zločina, izvedenih isključivo u interesu milionskog profita investitora, zbog čega su Nišlije u konstantnom ratu sa sopstvenom vlašću”, navode Kerković i Dinić.

Ističu da će se kako ocenjuju “ovo otimanje“ Grada od Nišlija koalicija „Biramo Niš“ okončati odmah nakon dolaska na vlast, najpre poništenjem štetočinskih urbanističkih planova rađenih za investitore a protiv potreba Nišlija.

Dodaju da Grad mora da se razvija i gradi ali prema potrebama građana a ne prema potrebama za bogaćenjem nosilaca izvršne vlasti i njihovih drugara, biznismena i investitora. Nišu je potreban urbanizam za građane a ne za investitore i političare. Zato se Nišlijama obavezuju da će investitorsko nasilje zaustaviti.

“Obustavićemo primenu donetih urbanističkij planova , poništićemo štetočinske planove i inicirati izmenu Generalnog urbanističkog plana i planova nižih nivoa regulacije koji su omogućili „betoniranje Niša“ i stvaranje „betonskih vodopada“ i „zidova“ solitera u centru Grada”, saopštavaju.

Dodaju da će zabraniti gradnju na zelenim površinama i na obali Nišave koja mora trajno da pripada svim Nišlijama, i služi za sport, uživanje u prirodi i za rekreaciju,

“Proglasićemo istorijski centar Niša u kome se ne mogu zidati građevine više od postojećih. Drakonski ćemo kažnjavati i ustanoviti odgovornost za nepoštovanje pravila o obaveznom procentu zelenih površina , za koja smo dokazali da se u Nišu ne poštuju, a zelene površine u kontaktu sa zemljom ne mogu da zamene nikakvi „zeleni krovovi i fasade“ niti žardinjere”, obećavaju Dinić i Kerković.

Kako ističu trotoari će pripasti građanima a ne graditeljima pa će zabraniti projekte i rušenje objekata koji zauzimaju trotoare, onemogućavaju sadnju drvoreda i kretanje pešaka.

Obećavaju i preuređenje starih industrijskih objekata, poput Stare Ciglane i Starog Vulkana u multimedijalne objekte kulture, sa ateljeima i prostorom namenjenom mladima.

“Vratićemo javnu namenu u centralnim delovima Grada u kojim je ona pretvorena u građevinsko zemljište, poput brda i šume iznad Stare ciglane, koje će postati novi Central park Niša , preko koga svežina sa brda Gorica dolazi do centra Grada, obnovićemo stare vile i kuće koje doprinose izgledu Grada i obnoviti fasade zgrada u istorijskom centru Grada” navode.

Kažu da će umesto betona zasaditi šumski pojas oko Niša , i posaditi 200 hiljada novih stabala kako bi se sprečilo zagađenje, prekomerno zagrevanje i omogućilo provetravanje gradskog jezgra.

“Niš, ponovo mora da postane Grad za Nišlije, a ne betonska unakažena Meka za  investitore. Cilj Koalicije  „Biramo Niš“  i dokazanih boraca za Grad koji je čine je da našem Nišu vratimo izgubljeni identitet, a Nišlijama dostojanstvo i da se opet ponose svojim Gradom”, zaključuju Tamara Milenković Kerković i Slaviša Dinić.

Global Digital Clinik