Otvoren 5. Međunarodni sajam starih zanata u Nišu

Sajam starih zanata u Nišu
Sajam starih zanata u Nišu

Peti Međunarodni sajam starih zanata, koji je nastao kao rezultat projekta „Oživljavanje starih zanata“ u prekograničnoj saradnji između niške GO Pantelej i Bugarske, otvoren je danas u Nišu.

„Oživljavanje starih zanata“ u prekograničnom regionu koji je Gradska opština Pantelej uspešno završila 2014. godine omogućio je da zanatlije iz Srbije i Bugarske uspostave kontkate i svoje proizvode promovišu putem kataloga, internet prezentacije i od danas na Sajmu u Kući starih zanata u Ulici Kosovke devojke 6a.

Grnčar, kovač, kazandžija samo su neki od zanata koji su već odavno zaboravljeni, ali koji u nekim malim radionicama, u niškim naseljima i ulicama van centra grada, daleko od svetlećih reklama, velikih izloga i prodavnica i dalje žive.

„Spoj očuvanih prirodnih vrednosti i mnogovekovne duhovne tradicije, sa impozantnom manastirskom i crkvenom baštinom, odredili su imidž Panteleja kao opštine koja je uspešan „čuvar tradicije“. Taj epitet ova opština je stekla negovanjem stare zanatske tradicije, domaće radinosti i narodnih običaja, koje brižljivo čuva pod okriljem Kuće starih zanata, svojevrsnog muzeja zanatstva i lokalnog folklora. To je mesto redovnih okupljanja umešnih zanatlija koje vladaju starim zanatskim veštinama iz ove regije i svih krajeva naše zemlje, a od pre nekoliko godina i stalno odredište Međunarodnog sajma starih zanata u pograničnom regionu Srbija-Bugarska“, kažu u GO Pantelej.

Sajam otvoren do 2.juna, a za posetioce je otvoren u periodu od 10 do 19 časova.

Ulaz je besplatan.