Zakonski rok: O niškom aerodromu najkasnije do 23. juna

Sala za sednice Skupštine grada Niša
Sala za sednice Skupštine Grada Niša

Datum održavanja sednice Skupštine grada Niša, na kojoj između ostalog treba da se odlučuje i o niškom aerodromu, biće poznat naredne nedelje, rekao je za agenciju Beta, predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković. 

„Sednica prema zakonskom roku mora da bude održana do 23. juna, a posle sastanka šefova odborničkih grupa znaće se tačan datum održavanja skupštinskog zasedanja. Datum će biti izabran tako da se oko njega slože svi šefovi odborničkih grupa“, izjavio je Rajković. 

Predstavnici Inicijative „Ne damo niški aerodrom“ podsećaju da će na dan zasedanja niškog parlamenta biti organizovan građanski protest bez obzira da li će  se na dnevnom redu naći tačka o niškom aerodromu.

Inače, skupštinsko zasedanje sa tom tačkom dnevnog reda bilo je zakazano za 10. april, ali je odloženo zbog protesta koji je organizovala Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“. 

U međuvremenu, na adrese svih odbornika pojedinačno su stizala pitanja građana da li će glasati protiv poklanjanja aerodroma i naglašavali da to kao građani Niša žele. Do sada je na adresu Skupštine grada Niša samo sredinom maja stiglo 20 takvih pitanja.

Printscreen; Skupština grada Niša
Printscreen; Skupština grada Niša

Predstavnici opozicije, smatraju da odlaganjem skupštinskog zasedanja vlast „kupuje vreme“ kako bi izvršila dodatni pritisak na odbornike vladajuće koalicije da glasaju za besplatno ustupanje aerodroma državi.

Predsednik Skupštine grada Rade Rajković je to demantovao i naglasio da vladajuća koalicija ima vrlo stabilnu skupštinsku većinu i „više od 48 odbornika“ od ukupno 61.

Zakonski rok od 90 dana od održavanja poslednje sednice Skupštine grada Niša ističe 23. juna i ukoliko sednica do tada ne bude održana, Gradu Nišu bi bile uvedene privremene mere, a potom bili raspisani vanredni izbori.