Eko cigle: Grupa niških srednjoškolaca proizvodi cigle od bačene garderobe

eko cigle
Tim kompanije E- Brick.

Grupa srednjoškolaca u okviru programa “Dostignuća mladih” u Srednjoj stručnoj školi u Nišu proizvodi eko cigle. Njihova kompanija “E – brick” osnovana je u septembru prošle godine.

Eko cigle proizvode se od iskorišćene i bačene garderobe i od drvenih ostataka. Cigle mogu služiti u građevinarstvu za izgradnju montažnih objekata i/ili pregradnih zidova u postojećim kućama. “Na ovaj način postižemo energetsku efikasnost montažnih objekata, ali i rešavamo veliki problem bačene garderobe”, navode iz ove učeničke kompanije.

U svetu se veliki broj garderobe nekontrolisano baca, a donirana garderoba iznosi samo 30%. Drveni otpad se takođe u mnogim firmama baca. “Ideja za našu učeničku kompaniju rodila se na sastanku tima u septembru mesecu. U razgovoru sa profesorkom mentorkom, ali i sa profesorima hemije i biologije došli smo na ideju kako da uz pomoć eko lepka spojimo cigle, koje bi predstavljale čvrstu masu”, navode iz “E – brick”-a.

Do sada je proizvedeno 5 eko cigli, koje će biti predstavljene na takmičenju učeničkih kompanija u Nišu.

“Kroz učeničku kompaniju rešavamo problem divljih deponija i neiskorišćenja stare garderobe. Osnovni cilj naše kompanije jeste zdrava i čista Srbija, ali i početak izgradnje energetski efikasnih objekata”, dodaju.

Eko cigla. Foto: PrtSc

Osnovna komponenta cigli je usitnjena odeća, odnosno drveni otpad. Svaka cigla sadrži određeni nivo garderobe, odnosno drvenog otpada.

Za jednu ciglu su potrebne 3 majice i jedan par farmerki, napravljenih od tekstila ili 1 džak drvenog otpada. “Nakon što usitnimo odeću (drveni otpad) mešamo je sa ekološkim lepkom, koji se kupuje u Evropi i na kraju smesu stavljamo u posebno izrađene kalupe. Cigle su otporne na vlagu, vodu i vetar i mogu se koristiti za izgradnju pomoćnih objekata, pregradnih zidova i ukrasnog nameštaja. Inače, u svetu postoji određeni broj kompanija koje se bave ovim poslom, ali na Zapadnom Balkanu, odnosno u Evropi takve kompanije ne postoje” objašnjavaju.