Pitali smo Nišlije: Da li Vas zbunjuju epidemiološke mere?

da li vas zbunjuju epidemiološke mere

Naissus Info pita građane Niša, šta misle o aktuelnim događajima u gradu i Srbiji.

Od jutros su na snazi nove mere.

Ovo nije prvi put da država, odnosno Krizni štab zateže i popušta mere. Još češči je slučaj hitnih najava sednica Kriznog štaba čiji epilog neretko bude da će se hitno sastati za “neki dan”, a da pri tom opet ne donesu nikakve mere, a često nema ni hitnog sastanka.

Može se reći, svidele nam se ili ne da su mere, ako ništa drugo bile apsolutno jasne na početku epidemije kada smo bili zatvoreni. Odmah potom otišlo se u drugu krajnost. Izborne kampanje bez poštovanja elemetarnih mera, poput nošenja maski, utakmice uz prisustvo publike, a zatim je “stigao” i treći talas novembra meseca. Od tada do danas mere se menjaju, pooštravaju, pa opet popuštaju, dok sa druge strane članovi Kriznog štaba, ali i lekari koji često imaju niz kritika na račun ovog tela, konstantno govore da je zdravstveni sistem “na ivici pucanja”, a neki kažu i da je “pukao”.

Pitali smo Nišlije: Da li Vas zbunjuju epidemiološke mere?

“Moje mišljenje je da ljudi koji donose te mere, odnosno vrh države jednostavno ne zna šta će. Mislim da i dalje ne znaju šta rade, da su i oni zbunjeni, a kako su oni tako je zbunjena i cela nacija. Posebno mislim i na decu, adolescenti naročito ne znaju šta će”, kaže jedna sugrađanka inače sociolog po zanimanju.

“Radićemo iako ne znamo šta”, ironično je prokomentarisao mere jedan naš sugrađanin.

“Prilično, znam samo da su bašte kafića otvorene”, kratka je bila jedna naša sugrađanka.

“Mislim da jesu, potrebno je baš predznanje da bi se otišlo u kafanu”, šaljivo je odgovorila jedna Nišlijka.

“Ne znam koje su mere od jutros”, kratko je odgovorio jedan Nišlija.

“Ne zbunjuju me, znam, od danas rade bašte kafića, škole su i dalje onlajn… Nema šta da me zbunjuje, kad vlada jedno nonšalantno stanje, kod nas i nema nekih mera mi normalno živimo gledajući ove Evropljane i ostale. Da li je konfuzno ili ne svejedno, bitno je da se kontrolišu, a ja ne vidim da se to radi”, ističe jedan Nišlija.

“Ma ne intersuje me uopšte. Ne razmišljam više o tome dok sam razmišljao bile su mi konfuzne, sad ništa više ne gledam, ne interesuje me”, rezigniran je jedan stariji Nišlija.

“Jesu konfuzne, igram šah, ne znam ni da li šah klub u koji odlazim uopšte može ili ne može da radi, i od početka je tako”, ističe jedan Nišlija.

Sudeći prema odgovorima, za većinu sugrađana mere koje donosi Krizni štab su konfuzne.

U prilog tome ide i činjenica da većina njih nije sigurna koje su mere od jutros na snazi. Neke više i ne zanimaju jer su im “dojadili” donosioci ovih odluka, a neki smatraju da su bile i dobre, ali da niko ne kontroliše primenu mera.