“Banka hrane Niš”, za pomoć socijalno ugroženima, biće formirana do kraja aprila

banka hrane niš
Foto: Protekta

“Banka hrane Niš” biće formirana do kraja aprila, najavili su iz Centra za razvoj građanskog društva Protekta.

“Banka hrane Niš” funkcionisaće po principu svetskih banki. To znači prikupljanje donacija od kompanija koje se bave proizvodnjom, distribucijom i prodajom hrane. Hranu će potom deliti udruženja i institucije koje se bave ugroženim grupama građana.

Glavni cilj “Banke hrane Niš” je pomoć socijalno ugroženim građanima.

“Cilj projekta je stvaranje uslova za održivo upravljanje otpadom od hrane u skladu sa principima cirkularne ekonomije, na teritoriji grada Niša. Osnivanje “Banke Hrane Niš” je planirano do kraja aprila. Korisnici će biti socijalno ugrožena lica kojima će hrana biti distribuirana posredstvom mreže lokalnih udruženja i socijalnih ustanova koje rade sa siromašnom populacijom (domovi i zavodi za decu, prihvatilista za decu i odrasla lica)”, navodi se u saopštenju.

U sklopu “Banke hrane Niš” biće sprovedene i druge aktivnosti. “One podrazumevaju kreiranje mehanizma za pravilno postupanje otpadom od hrane, istraživanje količina otpada od hrane na nivou Grada, kao i potrebe socijalno ugroženog stanovništva za hranom i aktivnosti vezane za promociju Banke hrane”, dodaju.

Iz Protekte apeluju na sve privrednike i građane da pomognu rad Banke. Tako će pozitivno uticati na smanjenje bacanja i rasipanja hrane. S druge strane, najsiromašniji deo stanovništva moći će da zadovolji osnovne životne potrebe.

Program “Banka Hrane Niš” je odobren za finansiranje u okviru Javnog konkursa za organizacije civilnog društva (OCD) koji je Grad Niš raspisao u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a u sklopu inicijative Platforme za razvoj odgovorno finansijsko upravljanje. Inicijativu finansira Švedska vlada (SIDA) i sprovodi UNDP.