Apel za Nišlije: UNICEF i Sport za sve

UNICEF Srbija
Foto: UNICEF Srbija

Uz aprilske uplatnice za komunalne usluge JKP Objedinjena naplata građani Niša dobilili su mogućnost da doniraju za UNICEF-ov program „Sport za sve“ koji je namenjen unapređenju položaja dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u Srbiji.

UNICEF kroz svoje različite programe nastoji da doprinese socijalnoj inkluziji dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i da pomogne stvaranje društva koje objedinjava sve svoje različitosti.

Ova deca često se suočavaju se sa diskriminacijom, imaju manje šanse da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu i obrazovanje i veće šanse da dožive nasilje, eksploataciju i zlostavljanje nego njihovi vršnjaci koji žive  bez smetnji u razvoju.

Sportska aktvinost i igra su prepoznati kao važna strategija za unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, smanjenje stigma i diskrimancije, i veće integracije ove dece i njihovih porodica u društvo.

„Sport, rekreacija i igra osnažuju decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom da prepoznaju svoje potencijale, i doprinose da se promeni način na koji se zajednice odnose prema njima. Kroz program “Sport za sve” nastojimo da opštinama širom Srbije obezbedimo opremu i rekvizite za sportsko-rekreativne aktivnosti, pružimo podršku unapređenju stručnih kapaciteta zaposlenih koji se staraju o ovoj deci, i pomognemo da se organizuju sportske manifestacije i rekreativne aktivnosti” izjavila je VesnaDejanović, rukovodilac programa dečije zaštite u UNICEF-u.

UNICEF je omogućio da se projekat „Sport zasve“ sprovodi u Beogradu, Subotici, Aleksincu, Ćićevcu, Priboju i Velikoj Plani.

Global Digital Clinik