Ako primetite suvu kožu i buncanje, pojavu grčeva ili nesvesticu, zovite lekara!

Foto: Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” savetuje gradjanima, da tokom najtoplijeg dela dana ne izlaze napolje bez preke potrebe.

Kako prenosi Dnevnik, savet lekara je da se boravi u klimatizovanom prostoru, kao i da se što češće pije voda. Lekari Instituta “Dr Milan Jovanović Batut”, preporučuju da se smanji toplotno opterećenje u stanu ili kući u najtoplijem delu dana.

” Zatvorite prozore i prozorske zastore, posebno one na sunčanoj strani. Isključite veštačko osvetljenje i sve električne uređaje koji vam nisu neophodni. Okačite vlažne čaršave na otvorene prozore kako biste rashladili vazduh u sobi, ukoliko nemate klima uređaj. Ako vam je stambeni prostor klimatizovan, zatvorite vrata i prozore – objašnjavaju u “Batutu” i napomominju kako ventilatori mogu delimično da rashlade prostoriju, ali pri temperaturi iznad 35 stepeni ne mogu da spreče opasnost od pojave poremećaja zdravlja izazvanih toplotom. ”

Takođe, građanima savetuju da potražite pomoć ako osećaju vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili imate glavobolju. U tom slučaju, treba hitno preći u ohlađen prostor i izmerite telesnu temperaturu.

” Popijte nekoliko gutljaja vode ili voćnog soka sobne temperature. Ako vam se jave bolni grčevi u mišićima (oni su, inače, često posledica dužeg vežbanja po veoma toplom vremenu, posebno ako su se javili u mišićima nogu, ruku ili stomaka), sklonite se u hlad ili uđite u rashlađeni prostor. Počnite postepeno da unosite tečnost, najbolje vodu. Ako toplotni grčevi potraju duže od jednog sata treba da potražite lekarsku pomoć ”

Lekaru se obraćamo, ako osetimo neuobičajene simptome ili ako simptomi dugo traju.

Ako primetite suvu kožu i buncanje, pojavu grčeva ili nesvesticu, odnosno gubitak svesti, odmah pozovite lekara, odnosno hitnu pomoć. Dok čekate na pomoć, pokušajte osobu da rashladite hladnim oblogama, dajte joj da pije tečnost, oslobodite je viška odeće “– savet je lekara „Batuta”.

Izvor: Dnevnik